Για μια μακρά και εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας.
Της Γεωργίας Σκιτζή
«Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια μακρά παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση. Αντιμετωπίζω αυτή την εξέλιξη ως μια γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας. Να οικοδομηθεί η σχέση μας στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι επιβεβαιώθηκαν τα πολλά που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία μέσα στους αιώνες. «Αυτό υπηρέτησε και υπηρετεί το έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και το 2022. «Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022 – 2024 όπου υπάρχουν πολλά κοινά πεδία όπως και για τους άλλους τομείς στους οποίους υπάρχει σύγκλιση όπως η ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο που έστειλε σημαντικές εναέριες ενισχύσεις το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Προσβλέπουμε στην συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Με ενοικιάσεις αεροσκαφών που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα στην κατάσβεση».
Για την πανδημία του κορονοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όντως η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την Ρωσία.
«Συζητήσαμε και ζητήματα για την αγορά ενέργειας. Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η Ελλάδα ένας αξιόπιστος εταίρος. Παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς οι προμήθειες δεν αποκλίνουν από την αρχική συμφωνία», είπε.
«Μιλήσαμε για επενδύσεις, τουρισμό και πως θα υποδεχτούμε περισσότερους Ρώσους επισκέπτες στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την επιστροφή αρχαίων που είχαν κλαπεί από τους Ναζί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Τουρκία ο πρωθυπουργός λέγοντας «Δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας ιστορία και γεωγραφία αλλά κάνει και προκλητικές ενέργειες.
«Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ τους διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Για το Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμησή του στην συνεπή στάση της Ρωσίας. «Είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα και έχουμε στόχο μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και συμφωνώ σε όσα είπε ο Ρώσος Πρόεδρος».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Ειδικά για το ζήτημα των Βαρωσίων αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό θα κλείσει όποια περιθώρια προόδου.
Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «η συζήτηση μας ήταν ειλικρινής και αναγνωρίζω τις προκλήσεις αλλά και το ότι πρέπει να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Όταν είναι κλειστοί, είναι χειρότερο και οδηγεί στην καχυποψία. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει αυτές τις σχέσεις και πιστεύω ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή αλλά μόνο χαμένους».
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ αρκετά χρόνια και δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Συζητήσαμε για ένα εύρος άλλων θεμάτων για τη συνεργασία μας. Θέλω να κρατήσω αυτό που είπε ο κος Πρόεδρος. Θεωρώ θετικό το γεγονός, ότι υπήρξε συζήτηση που κράτησε αρκετή ώρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και εύχομαι να υπάρχει οδικός χάρτης, ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε σε καταστάσεις που θα μας πάνε αρκετά πίσω που δεν το θέλει κανείς. Είναι επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτά με ειλικρίνεια. Και να κατανοούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ενός και του άλλου».
Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος για το θέμα της Ουκρανίας. Είπε: «Η Ρωσία ακολουθεί φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Συζητάμε με τους εταίρους μας. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εκεί θα δημιουργηθούν βάσεις. Αυτό θα είναι αρκετό να πω: βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν. Οι υποδομές στο ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας. Τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα, έχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να βλέπουμε από απόσταση».