Έτοιμη είναι η Ρωσία να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε και στο θέμα του εμπάργκο, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για καμία χώρα.
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα.
Η συνάντηση με τον ρώσο ηγέτη κράτησε πάνω από δύο ώρες και συζητήθηκαν οικονομικά και εμπορικά θέματα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως η χώρα δεν είναι επαίτης για να ζητάει οικονομική βοήθεια από τις χώρες.
Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ηγετών στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πούτιν: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το νέο κέντρο διανομής αερίου προς την Ευρώπη
«Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στον τομέα του εμπορίου, αφού πέρσι λόγω και του εμπάργκο υπήρξε μία μείωση. Θα καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο. Θα υπάρξει κοινό σχέδιο δράσης για το 2015-2016 σε αυτόν τον τομέα, ενώ με τον έλληνα πρωθυπουργό έχουμε συζητήσει τα ζητήματα της ενέργειας. Η Ρωσία θα εξασφαλίσει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο», τόνισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η νέα διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων στα καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά σημεία διανομής φυσικού αερίου. Με την εξέλιξη αυτή θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας. Οι χώρες μας συνεργάζονται ήδη στον τομέα και της βιομηχανίας, όπως οι σιδηρόδρομοι. Επίσης στην κουβέντα με τον έλληνα πρωθυπουργό συζητήσαμε το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας», τόνισε ο κ. Πούτιν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού αναφέροντας πως «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και στον τομέα του τουρισμού, αφού οι ρώσοι πολίτες προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Με τον κ. Τσίπρα ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε όσον αφορά τα γεγονότα και στην Ουκρανία. Θα ήθελα ν α ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε».
Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα με δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πούτιν για τη φιλοξενία, την υποδοχή αλλά και τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «σημαντική για τις ελληνορωσικές σχέσεις», ενώ αναφερόμενος στον καλό καιρό, είπε πως «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις».
Αναφερόμενος στα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» και «να ασκεί το γεωπολιτικό της ρόλο».
«Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε πως συζητήθηκε ο τρόπος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε τουρισμό και υποδομές.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής ελληνικού αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «συμφωνήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για το 2015 – 2016».
Ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε «να αφήσουμε πίσω το φαύλο κύκλο των κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής λογικής», εξηγώντας πως «συμφωνήσαμε στην ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας του Μινσκ για την Ανατολική Ουκρανία».
«Η εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «η Ελλάδα θα συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».
«Εύχομαι να υπάρξει μία ουσιαστική άνοιξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Στις σχέσεις των χωρών σημασία δεν έχουν μόνο οι εξαγγελίες, αλλά και οι πράξεις», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.
Πούτιν: Η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία
Δεν τέθηκε κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια από την ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία προτίθεται να παρέχει οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση προς την Ελλάδα.
«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.
«Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει πως από αυτά τα κέρδη θα μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι οικονομική βοήθεια», διευκρίνισε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο κ. Πούτιν εξέφρασε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια και λιμάνια, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις δηλώνοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς. «Ελπίζουμε», είπε ο ρώσος πρόεδρος, «ότι αν συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες».
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να δώσουμε τη λύση γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, κατανοούμε απολύτως ότι τα αντίμετρα ήρθαν ως απάντηση σε κυρώσεις. Είμαστε αντίθετοι στις κυρώσεις, δεν είναι λύση στο πρόβλημα ο οικονομικός πόλεμος. Στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Στόχος της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι να υπάρξει μία αγροτική ανάπτυξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της οικονομικής βοήθειας και για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.
«Στο ευρωπαϊκό καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και όχι λαθρεπιβάτες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί πως κάποιοι πρέπει να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα, με κίνδυνο να πέσουν στη θάλασσα. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ασκούμε το δικαίωμα μας στο να προχωράμε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγούμε από την κρίση. Νομίζω λοιπόν πως θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είμαστε μια χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συμφωνίες προς όφελος του λαού της. Οι συμφωνίες με τη Ρωσία συμβάλλουν στη σταθερότητα της Ευρώπης», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Πούτιν: Δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της Ε.Ε.
Τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα.
«Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πούτιν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο».
«Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για τα αγροτικά προϊόντα μιας χώρας», ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος.