Περίπου 15.000 προσλήψεις, προγραμματισμένες και προϋπολογισμένες, θα πραγματοποιηθούν εντός του 2015 στην υγεία, την παιδεία, την αυτοδιοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης σήμερα.
Στις παραπάνω προσλήψεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι περίπου 3.900 επαναπροσλήψεις των απολυμένων, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου, που θα συζητηθεί, όπως αναμένεται, αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Μάλιστα, από την πλευρά του, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε την αποφασιστικότητα να προχωρήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο δημόσιο, απέναντι στην έντονη κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γράφοντας στο λογαριασμό του, στο Twitter, χαρακτηριστικά «ο νόμος θα ψηφιστεί το συντομότερο, θέλουν δεν θέλουν οι απολογητές του μνημονίου. Και τη Μ. Πέμπτη στη Βουλή θα δούμε ποιος θα φυγομαχήσει…».
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν μονιμοποιούνται άμεσα οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), όπως είχε εξαγγείλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η σχετική διάταξη που είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο, που κατατέθηκε στη Βουλή και αντικαταστάθηκε με τη δυνατότητα που δίνεται στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ να καταλάβουν, μέσω κινητικότητας, θέσεις μόνιμου προσωπικού.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου, επισημαίνεται, ότι «προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού μπορεί να συμμετέχει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους σε διαδικασίες κινητικότητας και να καταλαμβάνει κενές ή συνιστώμενες οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων όμοιου κλάδου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα γενικά και ειδικά προσόντα».
Διευκρινίζεται, ότι «οι μετακινούμενοι συνεχίζουν να διατηρούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο διέπονταν», ενώ ξεκαθαρίζεται, ότι από το άρθρο 9 εξαιρείται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, με εξαίρεση την περίπτωση μετακίνησης σε θέσεις υφιστάμενων κλάδων, οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι, που απασχολούνται στο δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας τους παρομοιάζει με αυτή της εντολής, οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται, ότι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου αποτελούν η πρόσληψη των αδιόριστων του ΑΣΕΠ, η εθελοντική κινητικότητα, μέσω της οποίας θα μετακινηθούν όσοι επαναπροσλαμβάνονται και όσοι από τους αδιόριστους θέλουν να συμμετάσχουν, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες υπηρεσιών. Επίσης, επανασυστήνονται οι κλάδοι των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, του προσωπικού των ΑΕΙ των σχολικών φυλάκων, καθώς και της δημοτικής αστυνομίας. Ακόμη καταργείται η υποχρεωτική αργία, για πειθαρχικά παραπτώματα, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, ενώ θα εισαχθεί και το θεσμικό πλαίσιο της Κάρτας του Πολίτη (για την ανθρωπιστική κρίση).