Έντονη είναι η αντιπαράθεση που έχει φέρει στη Βουλή η τροπολογία η οποία κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Με παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την Τετάρτη (1/12) ζήτησε από όποιον θεωρεί τη διάταξη αντισυνταγματική να υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας.
«Διαπιστώνεται μία απόσταση στα λεγόμενα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των αποφάσεων των ΚΟ που δεν έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας» είπε ο υπουργός υγείας ενώ είχε προηγηθεί στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας για τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τους λόγους που δεν μπορεί να καθιερωθεί υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, και είπε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους είναι πολλαπλά αντισυνταγματική.
Επικαλούμενη δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης στο Mega κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός είχε πει «όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό”» η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε πως ο Θάνος Πλεύρης είχε επίσης πει ότι «ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω, που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, και κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει, εμπίπτει σε πλαίσιο πλέον της ατομικής επιλογής, και η υποχρεωτικότητα εκεί προσκρούει στο Σύνταγμα, στο ΣτΕ και την Επιτροπή Βιοηθικής». Πρόσθεσε, δε, ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2361/2021, το οποίο υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές της ΝΔ, ορίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και κανένας δεν μπορεί να πιεστεί πολιτικά, κοινωνικά, εάν δεν το επιθυμεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Αναγνωστοπούλου: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων είναι πολλαπλά αντισυνταγματική
Η βουλευτής όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλέστηκε και τις απόψεις που έχουν διατυπώσει δημόσια συνταγματολόγοι ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων είναι πολλαπλά αντισυνταγματική, όχι μόνο γιατί αποτελούν γενική κατηγορία του πληθυσμού αλλά και γιατί το μέτρο του διοικητικού προστίμου προβλέπεται χωρίς αυτός που υφίσταται το πρόστιμο να έχει δικαίωμα να προβάλει αντιρρήσεις. Αυτό προσκρούει ευθέως στο άρθρο 20 του Συντάγματος, σύμφωνα με τη βουλευτή, η οποία συμπλήρωσε ότι η πρόσβαση της ΑΑΔΕ που θα επιβάλλει το πρόστιμο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η υγεία κάθε ανθρώπου, προσκρούει και στο Σύνταγμα και στον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
«Ρωτώ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτηση αντισυνταγματικότητας; Διότι υπάρχει συνταγματική τάξη. Ή λοιπόν αποδέχεστε τη θέση της βουλευτή και καταθέτετε αίτηση αντισυνταγματικότητας ή δεν την αποδέχεστε. Ρωτώ, θα καταθέσετε αίτηση αντισυνταγματικότητας; Υπάρχει καμία ΚΟ που πιστεύει ότι υπάρχει αντισυνταγματική διάταξη; Αν είναι έτσι θα έπρεπε να το θέσει όπως επιτάσσει ο Κανονισμός της Βουλής», δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Θάνος Πλεύρης.
«Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα, ως βουλευτής, να μιλήσω κατά πως νομίζω και όπως θεωρώ ότι η συνείδησή μου, μου επιτρέπει, χωρίς αναγκαστικά η ΚΟ να έχει καταθέσει αίτηση αντισυνταγματικότητας», σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου.
ΚΚΕ – Κατσώνης: H κυβέρνηση εισάγει υποχρεωτικότητα με τον μπαμπούλα των 100 ευρώ για κάθε μήνα
«Η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια απαράδεκτη και υποκριτική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποτελεί συνέχεια του νόμου περί υποχρεωτικότητας που πέταξε εκτός νοσοκομείων 6.000 υγειονομικούς, διαμορφώνοντας επικίνδυνους όρους λειτουργίας των ήδη υποστελεχωμένων δημόσιων μονάδων υγείας», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, για την τροπολογία που εισάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.
«Τώρα η κυβέρνηση εισάγει υποχρεωτικότητα με τον μπαμπούλα των 100 ευρώ για κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έχει αναγάγει τον εμβολιασμό σε ατομική ευθύνη, χωρίς εκείνη να παίρνει τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπαρκτοί φόβοι και αμφιβολίες από ένα τμήμα του πληθυσμού», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Ατομική ευθύνη και ποινές δεν μπορεί να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της έλλειψης οργανωμένης και συστηματικής ενημέρωσης, των αναγκαίων εξετάσεων πριν τον εμβολιασμό, την παρακολούθηση των ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό, των υποστελεχωμένων μονάδων υγείας».
«Διατηρείτε την ίδια διαχειριστική διάθεση σε ένα πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση και όχι εμβαλωματικές λύσεις», σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και συμπλήρωσε: «Επιλέγετε να αφήνετε το ΕΣΥ τραγικά υποστελεχωμένο, κάταρρακωμένο. Προσπερνάτε το γεγονός ότι με το μπλοκάρισμα των νοσοκομείων, λόγω covid, περιορίζετε την προσβασιμότητα των ασθενών με άλλες ασθένειες. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν όμηροι στις λίστες αναμονής χωρίς θεραπεία, με σοβαρά προβλήματα που πολλές φορές έχουν μοιραία κατάληξη».
«Έχουμε τους αρνητές της πανδημίας και του εμβολίου που τους κλείνετε το μάτι κάθε τόσο, έχουμε εσάς αρνητές της προόδου», τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα, απευθυνόμενη στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση τους σε όλες τις θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας. Η βουλευτής, η οποία μίλησε για σχέδιο δολιοφθοράς στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας, είπε ότι σήμερα δεν είναι ο χρόνος για αντιπαραθέσεις αλλά για συνεργασία των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και επιστημονικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για το αύριο του δημόσιου συστήματος υγείας.