Για το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της βουλής. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα μέτρα που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση, κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει το έργο της.
«Από την πρώτη ημέρα δηλώσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία, πρωταγωνιστής θα είναι ο ελληνικός λαός. Υποχρέωση μας είναι κάθε μέρα που περνά οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται, όλα όσα εκτυλίσσονται στην δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Υπάρχει συλλογική, διαφανής διαπραγμάτευση απέναντι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατόπιν στη στήριξη που λαμβάνει από τον ελληνικό λαό και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαπραγματευτική στρατηγική της νέας κυβέρνησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε και συνέχισε:
«Η στρατηγική αποδίδει καρπούς παρά το ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Μιλούσε για περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα ήταν ότι ήταν μόλις 592 δισ. ευρώ. 2,7 δισ. λιγότερα απ’ όσα διαφήμιζε προεκλογικά», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι τα δημόσια ταμεία «ήταν άδεια», ενώ εξήγησε ότι «ο νόμος για 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής ώστε έφερε μόλις 70 εκ. ευρώ».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας» που παρέλαβε η κυβέρνησή του: «Η δανειακή σύμβαση (που άφησε η κυβέρνηση) έληγε εντός στενών χρονικών ορίων. ασφυκτική κατάσταση δεν έγινε τυχαία. Κάποιοι είχαν φροντίσει για αυτή», σημείωσε.
«Παρά αυτή την κατάσταση, η διαπραγματευτική μας τακτική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup», σημείωσε.
«Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της», είπε.
«Αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων. Με τη συμφωνία της 20/2 αντί για περικοπές και αυξήσεις ΦΠΑ η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με τη συμφωνία των εταίρων δικό της σχέδιο. Με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη αναγνωρίζεται ότι θα ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους».
Κατόπιν ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε προς την αντιπολίτευση και έθεσε το ερώτημα: «Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;»
«Πρέπει να αποφασίσει η αντιπολίτευση, εάν έχουμε ήδη συνθηκολογήσει και έχουμε υπογράψει μνημόνια, ή οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο. Αποφασίστε!», τόνισε διαπιστώνοντας αντιφάσεις στον πολιτικό λόγο της αντιπολίτευσης.
«Ας μας πουν σήμερα είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που μέσα σε μια βδομάδα . Είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Είναι μνημόνιο η κατάργηση της ρήτρας ελλειμμάτων από τα Ταμεία; Είναι μνημόνιο η ενίσχυση της ΕΒΖ;»
«Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς», τόνισε και ακολούθησε χειροκρότημα των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία. Έχουμε την ευθύνη να περάσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που θα αναδιανέμουν τα βάρη και τα εισοδήματα», τόνισε.
«Οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι το μνημόνιο δεν επιστρέφει».
«Ποια μεταρρύθμιση κάνατε εσείς οι μεταρρυθμιστές; Ποια αναγκαία μεταρρύθμιση έγινε στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια; Κλείνατε σχολεία και χτυπούσατε το χέρι στο τραπέζι, γιατί μόνο εκεί ξέρατε να το παίζετε σκληροί. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στη διάταξη για τις άδειες των τηλεοπτικών μέσων; Γιατί δεν προχωρήσατε σε ουσιαστικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή; Γιατί έχουν ελεγχθεί μόλις 25 άτομα από τη λίστα Lagarde;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για συνεργάτη του κ. Σαμαρά που βρίσκονταν στη λίστα Lagarde.
«Λεηλατήσατε τα χαμηλά στρώματα, αλλά αφήσατε στο απυρόβλητο όσους έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Μαθαίνουμε ότι εκβιάζατε υπαλλήλους του δημοσίου για να μην ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τόνισε.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους», σημείωσε και προχώρησε στην ενδεικτική απαρίθμηση μέτρων που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση «για να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση:
«Καλώ σήμερα την αντιπολίτευση να πει ξεκάθαρες κουβέντες, να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια, να στηρίξει τη διαπραγμάτευση, να στηρίξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης».
Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν δίστασε να μιλήσει για τη Siemens και τις γερμανικές αποζημιώσεις ακόμη και μέσα στο Βερολίνο.
«Κύριε Σαμαρά έπραξα και ορθά που τα πα αυτά ή μήπως θα πρεπε να πω “ουδείς αναμάρτητος” στην κα Μέρκελ;», ρώτησε και πάλι ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.