Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τους χειρισμούς του στην πανδημία και την ακρίβεια εξαπέλυσε από την Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα ανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε απώλειες και στις δύο αυτές κρίσεις, της πανδημίας και της ακρίβειας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η χώρα μας έχει εδώ και μήνες το αρνητικό ρεκόρ σε απώλειες ανθρώπων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και ταυτόχρονα η χώρα μας έχει το αρνητικό ρεκόρ της ακριβότερης τιμής χονδρικής στο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη…Και δε ξέρω ειλικρινά αν χειρότερο είναι η διαχειριστική ανικανότητα, η προχειρότητα, η αδράνεια, οι ιδεολογικές εμμονές ή ο κυνισμός, η ψηφοθηρία ή δόλια παραπλάνηση, η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης».
Ακολούθως επικέντρωσε προσωπικά στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν αρχίζει να βγάζει από μέσα του τον πραγματικό του εαυτό. Και πολιτεύεται με αλαζονεία, με φανατισμό, με ύβρεις και με φαιδρότητες. Σαν αυτή προχθές στη Βουλή όπου με κατηγόρησε ότι έβαλα την Ελλάδα στα μνημόνια.
Σε λίγο θα μου ζητήσει να ξεπληρώσω και τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα μας φέσωσε τους Έλληνες φορολογούμενους. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά είναι επικίνδυνο. Γιατί ένας αρνητής της πραγματικότητας δε μπορεί παρά καθίσταται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνος για να κυβερνά το τόπο σε μια στιγμή κρίσης. Σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται στο τιμόνι κάποιον που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, κάποιον που να ενώνει. Όχι κάποιον που να διχάζει και να πολιτεύεται με ψέματα και τοξικότητα για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθεί να ωραιοποιήσει μια δραματική πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πόσο ανεπαρκής είναι για μια τόσο δύσκολη συγκυρία…».
Παρέθεσε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τις «θετικές επιδόσεις» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ακρίβειας και πρόσθεσε: «Και μόνο να μιλάει κανείς για καλές επιδόσεις, όταν καθημερινά χάνει μια εκατοστάδα συμπολιτών μας τη μάχη με το θάνατο, πολλοί εκ των οποίων εκτός ΜΕΘ, δείχνει ότι είναι αλλού. Ότι ζει σε ένα άλλο κόσμο, και όχι στον κόσμο που καταδιώκεται από την πανδημία, τη φτώχεια, και την αγωνία για το αύριο. Και όταν του λέμε ότι με την αδράνειά σου μας οδηγείς και σε εκατόμβη νεκρών και σε νέο λοκντάουν, αντί να δώσει απαντήσεις, μας επιτίθεται».
Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Ακολούθως ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τις δικές του προτάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης:
- «Ανοίξτε επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα να δεχτεί COVID περιστατικά. Επιτάξτε ιδιωτικά νοσοκομεία που τα έχετε καθαρά για να κερδίζουν πελατεία ενώ στα δημόσια ο κόσμος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και κλείνετε τα χειρουργεία.
- Σταματήστε επιτέλους αυτή την ανοησία της κας Κεραμέως, της υπουργού Παιδείας και Κολλεγίων, με το 50%+1 για να κλείσει μια σχολική τάξη. Το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά. Τα ασυμπτωματικά παιδιά κολλάνε τους παπούδες και τις γιαγιάδες. Δεν προτείνουμε να κλείσουν τα σχολεία. Προτείνουμε να κλείνει η τάξη για 3-4 ημέρες στο πρώτο κρούσμα. Και τα παιδιά να επανέρχονται στη 4η μέρα με αρνητικό μοριακό τεστ.
- Σταματήστε τη ψηφοθηρική αντιμετώπιση με τις εκκλησίες και την αστυνομία. Είναι ντροπή να αφήνετε απροστάτευτους τους πιστούς για να μη τα βάλετε με λίγους φανατικούς. Και είναι ανήθικο να έρχεται να κάνει έλεγχο πιστοποιητικού εμβολιασμού ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός.
- Και τέλος, ελάτε τώρα να οργανώσουμε μια μεγάλη εκστρατεία πόρτα πόρτα για τους άνω των 65 ανεμβολίαστων συμπολιτών μας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δnε πρόκειται να μας ακούσει. Γιατί την ώρα που εμείς μετράμε κρούσματα και νεκρούς, αυτοί μετράνε ψήφους» και πρόσθεσε: «Είναι φανερό πως τρέμουν μη σχηματιστεί με αφορμή τον εμβολιασμό ένα μεγαλύτερο σχήμα στα δεξιά της ΝΔ. Για αυτό και χαϊδεύουν αυτιά. Για αυτό και έβαλαν τον ανεκδιήγητο Πλεύρη υπουργό υγείας».
Γενικεύοντας είπε ειρωνικά ότι «έχουμε κυβέρνηση Καρατζαφέρη» αφού τρεις κορυφαίοι υπουργοί του είναι στελέχη της κυβέρνησης, ο Θανάσης Πλεύρης, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Σημείωσε δε ότι με τους αντιεμβολιαστές παλαιότερα ήταν χέρι-χέρι στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρωτοβουλία συνεννόησης με την δημοκρατική αντιπολίτευση
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια» Γι’ αυτό και πιστεύει, είπε, «ότι οφείλουμε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας. Να παραμερίσουμε αντιπαλότητες και να συντονιστούμε στοιχειωδώς για το μέγα θέμα της πανδημίας, που κοστίζει ζωές».
«Για το μέγα αυτό θέμα θέλω να πω ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω να επικοινωνήσω με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Να ανταλλάξουμε απόψεις για ότι γίνεται και για ότι πρέπει να γίνει. Θα επικοινωνήσω επίσης με την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλες τις μεγάλες οργανώσεις των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων παραγωγικών στρωμάτων, με τον ίδιο σκοπό», σημείωσε.
Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ακρίβεια
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ακρίβεια που όπως είπε που απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κυβέρνηση έλεγε στους πολίτες να αναζητούν στο Ίντερνετ τις χαμηλότερες τιμές. Το θέμα είναι ότι φτάνουμε Δεκέμβρη και όσο και να γκουγκλάρουν οι πολίτες δεν βρίσκουν ακόμα το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το ράλι της ακρίβειας. Γιατί είναι ανύπαρκτο. Γιατί ακόμα μας λένε ότι η κρίση είναι παροδική».
Κάνοντας κριτική στα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με ψίχουλα και με ψέματα και ρώτησε πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια: «Με μισό ευρώ τη μέρα αύξηση κατώτατου μισθού; Ή με ψέματα;».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια
Η ανάσχεση της ακρίβειας δεν έρχεται ούτε με ψίχουλα ούτε με ψέματα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις:
- «Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να δώσουμε ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία.
- Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
- Την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- Τη διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
- Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Την αναστολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο».
Συνεννόηση με την αντιπολίτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι «πέρα από την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας. Η κυβέρνηση το διαχειρίζεται σαν να είναι ιδιωτική περιουσία. Σαν να υπάρχει μία εταιρεία η “Μαξίμου ΑΕ” που θα μανατζάρει και θα μοιράσει τους πόρους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί…».
Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, «από τις εκλογές και μετά είχαμε μία έκρηξη στις απευθείας αναθέσεις», ενώ το «πελατειακό κράτος αναβιώνει, όχι με διορισμούς στο δημόσιο αλλά μέσα από εκταμίευση πόρων που πηγαίνουν σε απευθείας αναθέσεις». Και συμπλήρωσε: «Δεν θα αφήσουμε να γίνει το ίδιο και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι εδώ ένα ακόμη σημείο που μπορεί να γίνει συνεννόηση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».
«Μονόδρομος η προοδευτική κυβέρνηση»
Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει τα όρια του κυρίαρχου μέχρι χτες οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Το κυρίαρχο μέχρι χθες νεοφιλελεύθερο μοντέλο φθίνει παντού. Μόνο εδώ ο Μητσοτάκης και έχει σημαία. Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι πλέον εμφανής… Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που απογυμνώνει το κράτος από τα δημόσια εργαλεία προσφέροντας φοροελαφρύνσεις σε μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού, αντί να ενισχύει την ικανότητα του κράτους να παρεμβαίνει και να καθοδηγεί την οικονομία».
«Το κόμμα μας χρειάζεται μία νέα αρχή, πρέπει να μείνουμε όρθιοι σήμερα για να παλέψουμε αύριο, η χώρα χρειάζεται μία νέα αρχή και μία άλλη κυβέρνηση, έχουμε χρέος όσοι βρισκόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξουμε την μεγάλη εικόνα και τον μεγάλο στόχο που είναι να δουλέψουμε για τη νίκη στις εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση είναι μονόδρομος», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.