Ο κατώτατος μισθός βρέθηκε στο επίκεντρο της έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού για το 2022 που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου η οποία τόνισε πως «εάν η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων, κανονικά στο τέλος του έτους θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%».

«Είπατε, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σαν να μην ξέρετε τι έγινε πέρυσι. Πέρυσι είχαμε ύφεση 9%. Αυτά που λέτε κ. Αχτσιόγλου δεν γίνονται πουθενά παγκοσμίως. Από μια ύφεση 9% και ενώ πάμε σε μια ισχυρή ανάκαμψη, εσείς ζητάτε ξαφνικά να γίνει διπλασιασμός του κατώτατου μισθού που ήταν προεκλογική δέσμευση, σε μια φυσιολογική πορεία της οικονομίας; Απορώ πως τα λέτε αυτά». Συνέχισε δε λέγοντας πως «η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν για ύφεση πέρυσι 10,5% και τελικά είχαμε 9%, όταν κάποιοι άλλοι μιλούσαν για 12%, 15% και 17%. Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική συνετή, διορατική. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα να λύσουμε και προσπαθούμε, με τα ταμειακά μας διαθέσιμα, με το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε. Το ότι υπάρχει ευελιξία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρουσίασε πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο. Λέτε ότι τα έχετε κοστολογήσει τα μέτρα που προτείνετε. Τα μέτρα έκαναν 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν διαγράφατε μέρος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε το 2020 και το 2021, στη φορολογική διοίκηση, γιατί μιλάτε για διαγραφή, στη φορολογική διοίκηση μόνο είναι 4 δισεκατομμύρια, και μου λέτε ότι όλο το πακέτο είναι 5 δισεκατομμύρια;»

«Η κυβέρνηση πιέζει για να υπάρχει και πιστωτική επέκταση και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους»

Ακολούθως, αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για να υπάρχει και πιστωτική επέκταση και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Η αλήθεια είναι ότι από Ιούνιο 2019 έως Σεπτέμβριο του 2021, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 563.823 δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, συνολικού ύψους 32,2 δισ. ευρώ. Έχουμε και τα πρώτα παραδείγματα της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, με την πλατφόρμα. Τριμελής οικογένεια με συνολικές οφειλές 180.00 ευρώ, σε τράπεζες και δημόσιο, μπήκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η πλατφόρμα έβγαλε μια ρύθμιση και αυτή έγινε δεκτή από τους πιστωτές. Περιλαμβάνει κούρεμα 46.000, δηλαδή το 25% των οφειλών, καταβολή στους χρηματοδοτικούς φορείς μηνιαίας δόσης 550 ευρώ για 35 έτη και καταβολή προς τους δημόσιους φορείς μηνιαίας δόσης 90 ευρώ για 20 έτη»

Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε αναφορικά με την επάρκεια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που αυτό συνεπάγεται, πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε αυτό, κάνοντας λόγο για «συνολικό κόστος περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Πρόσθεσε δε, ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει και δεν μειώνεται επειδή η κυβέρνηση το μεταφέρει από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης. «Δεν ελαφρύνονται τα νοικοκυριά κ. Σταϊκούρα, με αυτόν τον τρόπο. Σας συστήνω να διαβάσετε όσα είπε πρόσφατα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου ανέφερε ότι δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος και ότι ασκείται ασφυκτική πίεση στους πολίτες. Αντιλαμβάνομαι από όσα λέτε για τη συνέπειά σας, ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό κατά 14% στο τέλος της χρονιάς. Αυτό θα ήταν η συνέπεια λόγων και πράξεων. Και φαντάζομαι ότι του χρόνου θα τον αυξήσετε κατά 9% επίσης. Στ’ αλήθεια, κ. Σταϊκούρα, μέμφεστε εμένα για τις εκτιμήσεις μου; Εσείς τι εκτιμήσεις κάνατε που είστε υπουργός Οικονομικών; Να σας θυμίσω τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη όταν όλη η Ευρώπη είχε ύφεση, στην αρχή. Μετά είπατε ότι θα είμαστε στο 0%, μετά είπατε ότι θα έχουμε ύφεση μάλλον 4,5% και κατέληξε η χώρα να έχει ύφεση 9%. Και μέμφεστε εμένα;» αναρωτήθηκε.

https://www.facebook.com/e.achtsioglou/videos/1299289637211016/