«H πρόσφατη παραίτηση του Zόραν Zάεφ από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν εξυπηρέτησε τον στόχο της σταθερότητας που ψάχνουμε στην περιοχή», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος από το βήμα του Thessaloniki Summit απηύθυνε έκκληση στους διαδόχους του Ζάεφ «να μείνουν σταθερά και απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους και στην ανάγκη της καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες».
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων είναι αμετάκλητη, η ένταξη τους είναι προδιαγεγραμμένη και θα έλεγα και νομοτελειακή», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Αυτό ίσως πολλές φορές προσκρούει σε κάποιες συγκυριακές πρακτικές δυσκολίες, σαν κι αυτές που, ενδεχομένως, περνάμε τώρα αλλά σε καμία περίπτωση οι λαοί των δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει να χάσουν την απόλυτη αυτή η πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής είναι αμετάκλητη και η ένταξή τους νομοτελειακή».
Ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο ύψους 9 δισ. ευρώ στα δυτικά Βαλκάνια
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απευθύνθηκε στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και είπε πως άλλες χώρες, εκτός Ε.Ε. που τις προσεγγίζουν και προσφέρουν εναλλακτικά σενάρια, δεν είναι ειλικρινείς και δεν μπορούν να ισοφαρίσουν τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπάρχουν κι άλλοι φίλοι αυτών των χωρών οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν εναλλακτικά γεωστρατηγικά σενάρια και προοπτικές. Νομίζω ότι οι άλλοι φίλοι δεν είναι ειλικρινείς όσο είναι η Ευρώπη. Και οι άλλοι φίλοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισοφαρίσουν τις σοβαρές επενδυτικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις της Ευρώπης στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί από την Ε.Ε. ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα δυτικά Βαλκάνια, με σκοπό να κατοχυρώσει τη σύνδεση της περιοχής με την Ευρώπη για πάντα και υπογράμμισε: «Εξάλλου, αυτή η σύνδεση δεν είναι μία σύνδεση που κρέμεται στον αέρα, είναι μία σύνδεση που κρατάει γερά στην πολύ μεγάλη διασπορά, τις παροικίες και τις κοινότητες αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο αναδυόμενο εναρμονισμό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Προϋπόθεση η στοχοπροσήλωση των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή προοπτική
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν από την πλευρά των δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας: «Αυτό προϋποθέτει, από την άλλη πλευρά, κάποια στοχοπροσήλωση στην υπόθεση της Ευρώπης. Προϋποθέτει μία σταθερότητα, προϋποθέτει την αποφυγή παιχνιδιών και τακτικισμών, που πολύ συχνά απορυθμίζουν και αποπροσανατολίζουν τις σχέσεις μεταξύ δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η πρόσφατη παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν εξυπηρέτησε αυτό το στόχο της σταθερότητας που ψάχνουμε στην περιοχή. Και ελπίζω ειλικρινά και, μέσω του Thessaloniki Summit κάνω μία έκκληση στους διαδόχους του Ζόραν Ζάεφ να μείνουν σταθερά και απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους και στην ανάγκη της καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες».
Έκκληση για καθολικό εμβολιασμό
Αναφερόμενος στην εποχή μετά την πανδημία είπε ότι έχουμε σημαντικούς λόγους να βλέπουμε το μέλλον με ελπίδα και με αυτοπεποίθηση κι αυτό γιατί η συλλογική δίδυμη απάντηση-υγειονομική και οικονομική-που έδωσε η Ε.Ε έθεσε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. «Αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση μπόρεσε να δράσει το ύψος των προσδοκιών των πολιτών της», επισήμανε.
Τόνισε πως υπάρχουν ακόμα μερικά ζητούμενα. Στο υγειονομικό επίπεδο είναι η τροχοπέδη που βάζουν οι ανεμβολίαστοι και αναφέρθηκε στις τρεις χώρες της Βαλτικής, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ αναφέρθηκε και στους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ως αξιωματούχος και ως Μακεδόνας ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για καθολικό εμβολιασμό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος, καμιά δικαιολογία που να μας κρατάει πίσω σε αυτό το πεδίο».
Στο οικονομικό πεδίο το βασικό είναι η σωστή υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, είπε και παρατήρησε πως από την επιτυχία αυτών των σχεδίων θα κριθεί ουσιαστικά και το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. «Ήδη πριν δέκα μέρες άρχισε στην Ε.Ε. η συζήτηση για το μίγμα της οικονομικής πολιτικής μετά την πανδημία. Για το κατά πόσο, δηλαδή, θα επανέλθουμε με όρους εκκρεμούς στην κατάσταση πριν από την πανδημία ή η οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη θα έχει χαρακτηριστικά σαν κι αυτά των παρελθόντων ετών, όπου δώσαμε δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της ανάκαμψης», σημείωσε
Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη αναδυόμενη μητρόπολη της ΝΑ Ευρώπης
Ο κ. Σχοινάς μίλησε για τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης για την οποία είπε ότι είναι η πρώτη αναδυόμενη μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και με τις τωρινές δύσκολες συνθήκες, υπάρχει ένα αυξανόμενο πολύπλευρο ενδιαφέρον», είπε και συνέχισε: «Ένα ενδιαφέρον που ακουμπάει την οικονομία αλλά την ξεπερνάει κατά πολύ, ένα ενδιαφέρον κατά βάση γεωπολιτικό, στρατηγικό. Υπάρχει σαφέστατα μία προτεραιοποίηση και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο των στόχων που πρέπει να πετύχουμε στη Βόρεια Ελλάδα. Την ολοκλήρωση, δηλαδή, των βασικών υποδομών, την έμφαση στα κέντρα της έρευνας και της καινοτομίας τα οποία σίγουρα είναι το επόμενο κεφάλαιο για την ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη παρουσία μεγάλων εταιρειών κολοσσών του ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο στην περιοχή σφραγίζει για μένα κάτι που είναι μάλλον αυταπόδεικτο και αυτονόητο: Η Θεσσαλονίκη πια προσελκύει ποια ένα τέτοιο στρατηγικό ενδιαφέρον, όχι ως η δεύτερη ελληνική πόλη, αλλά ως η πρώτη αναδυόμενη μητρόπολη της ευρύτερης νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό αυτό από τους διαμορφωτές των αποφάσεων στην περιοχή. Αυτός ο ρόλος της πόλης και της περιοχής δεν προκύπτει μόνο από μία αυτοανακήρυξη της γεωστρατηγικής σημασίας προκύπτει και από μία σειρά από παράγοντες που συνδέονται με τα δυτικά Βαλκάνια».