Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς, εκτίμησε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υπογράψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους της, η οποία ανεξαρτήτως του πώς θα ονομαστεί, «αποτελεί παράταση της δανειακής σύμβασης, παράταση δηλαδή του μνημονίου».
«Όλα τ’ άλλα που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη περί τέλους του μνημονίου και διαχωρισμού της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Γιατί δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό. Το μνημόνιο είναι η εξειδίκευση των μέτρων που περιγράφονται στη δανειακή σύμβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι όπως κι αν βαφτιστούν οι μηχανισμοί επιτήρησης και ανεξαρτήτως ποσοστού ισχύος των μνημονιακών μέτρων και αντικαταστάσεων των υπολοίπων με ισοδύναμα κατά τη συνταγή του ΟΟΣΑ, «η κυβέρνηση τον λογαριασμό στον λαό θα τον στείλει να τον πληρώσει, όπως ακριβώς έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να συνεχίσει στον ίδιο ακριβώς δρόμο της στρατηγικής της ΕΕ και των μονοπωλίων.
Σημείωσε ότι διά στόματος πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών και άλλων στελεχών, η κυβέρνηση αναγνώρισε τη στενή συνεργασία και τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, «δηλαδή την τρόικα», από μόνη της ζήτησε παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων της, «δηλαδή του μνημονίου», δεσμευόμενη ότι θα υλοποιήσει το 70% όσων είχαν συμφωνηθεί, αναγνώρισε ως επίτευγμα το «ματωμένο πλεόνασμα» που πέτυχε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και ότι δεν είναι δογματική με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Χαρακτήρισε ως το πλέον εξοργιστικό την ανακοίνωση «πως τα ψίχουλα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως η 13η σύνταξη, αφορά μόνο συνταξιούχους που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό και είναι λιγότερο από δύο ευρώ τη μέρα για κάθε δικαιούχο».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ποτέ και πουθενά κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο δεν συμβιβάστηκαν με ζωή και δικαιώματα για την εργατική τάξη και τον λαό, πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να είσαι και με την εργατική τάξη και με την πλουτοκρατία του τόπου και της Ευρώπης», και υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
«Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη στην πράξη, με τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις Συνθήκες τους. Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι το Σύμφωνο για το Ευρώ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη «Στρατηγική Ευρώπη 2020», της πρόσφατης οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι όλα τα «βαρύγδουπα» περί επικείμενων «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων» έχουν στόχο την απόσπαση της λαϊκής ανοχής και στήριξης στις αναγκαίες για το σύστημα καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που «μεταφράζονται» σε σύνθλιψη των εναπομεινάντων προνοιακών επιδομάτων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, «όχι για το μεγάλο κεφάλαιο που ξέρει πολύ καλά πώς να φοροδιαφεύγει, αλλά κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων, των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων».
Κάλεσε, επίσης, τον λαό να μην μπερδεύεται με τα μεγάλα λόγια περί τέλους της λιτότητας.
Έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου εξωραϊσμού της ΕΕ και των θεσμών της από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ σε ό,τι αφορά τα περί «επιστροφής της κυριαρχίας στη χώρα», έθεσε το ερώτημα αν από αύριο η χώρα θα μπορεί να παράγει χωρίς κοινοτικές δεσμεύσεις, αν θα μπορεί να βάζει φρένο σε αθρόες εισαγωγές προϊόντων που μπορούν να παραχθούν εδώ, αν το κράτος θα μπορεί να στηρίζει υποδομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και του λαού και αν θα μπορεί να μπει φρένο στην κίνηση κεφαλαίων από χώρα σε χώρα.
«Φυσικά και όχι. Ας αφήσουν λοιπόν τις μεγάλες κουβέντες για επιστροφή της κυριαρχίας» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαίρετη με την αποδέσμευση από την ΕΕ, με την επιτακτική ανάγκη να περάσει στα χέρια του εργαζόμενου λαού, ο πλούτος, οι παραγωγικές δυνατότητες, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, με τη λαϊκή εξουσία».
«Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι καμιά διαπραγμάτευση μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, μέσα στο στρατόπεδο της ΕΕ και με τις αλυσίδες του κεφαλαίου, δεν μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης του λαού» είπε.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό και το κίνημά του να μην γίνει χειροκροτητής, «όπως τον θέλουν και οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι και οι σύμμαχοί τους και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς», αλλά να χαράξει τη δική του γραμμή πάλης «για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με άλλο δρόμο ανάπτυξης για τον λαό, με αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ» και να «οργανώσει την αντεπίθεσή του για την ελπιδοφόρα διέξοδο της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας, για το άνοιγμα του μόνου επίκαιρου και ρεαλιστικού δρόμου, για την πραγματική απελευθέρωση του ανθρώπου, της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας, σοσιαλιστικής».