«Απόλυτα αισιόδοξος» για την εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως είπε οι λόγοι της αισιοδοξίας του είναι δύο: «Ο πρώτος, ότι δεν είναι στο DNA της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι λογικό όλοι να επιδιώξουν μια λύση που θα είναι win – win και όχι ένα αδιέξοδο που θα είναι loose – louse. Ο Δεύτερος είναι ότι αντίθετα από όσα γράφονται περί πολιτικής απομόνωσης της χώρας μας, το μήνυμα που δίνουμε στην Ευρώπη, ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, ουσιαστικά αγκαλιάζεται από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Βλέπετε τις δηλώσεις στο γκρουπ των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και στο εσωτερικό χωρών που φαίνεται να ακολουθούν απολύτως άκαμπτη στάση μέχρι τώρα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πόσες προσλήψεις θα γίνουν, πότε και πού, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Οι προσλήψεις είναι θέμα προγραμματισμού του υπουργείου. Θα γίνουν ανάλογα με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, εφόσον προηγηθεί μια αναλυτική καταγραφή των οξυμένων αναγκών και ένα πρόγραμμα κινητικότητας, ώστε να μεταφέρουμε από το υφιστάμενο δυναμικό, πρώτα πρώτα, όπου υπάρχουν ανάγκες».
Ως προς την ανάκληση των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων διαβεβαίωσε ότι «ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας ότι θα επανέλθουν όλοι» και σημείωσε: «Θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου μας που προγραμματίζουμε να το καταθέσουμε στη Βουλή γύρω στον ενάμιση μήνα».
Σε ερώτηση αν οι ανακλήσεις θα γίνουν ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».
Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε στο επιστημονικό συνέδριο που οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη μνήμη των αείμνηστων καθηγητών Δημήτρη Τσάτσου και Γιώργου Παπαδημητρίου. Το θέμα της ομιλίας του ήταν οι μεγάλες προκλήσεις της μεταρρύθμισης του κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άσκησε κριτική σε αλλαγές που έγιναν και συνιστούσαν «αντιμεταρρύθμιση» ενώ παρουσίασε ορισμένες από τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.
Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Δημήτρη Τσάτσου και του Γιώργου Παπαδημητρίου, λέγοντας ότι ήταν ευρωπαϊστές και ήθελαν να αλλάξει η δημόσια διοίκηση.