Μία εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκινάει το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να βρεθεί λύση στο ελληνικό θρίλερ μετά το αίτημα παράτασης που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Ένα διπλωματικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με παρασκηνιακές διεργασίες, τηλεφωνικές επικοινωνίες και διαρροές.
Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθώς χθες συνεδρίασαν οι τεχνοκράτες του Euroworkingroup και δεν κατέληξαν σε κάποιο ολοκληρωμένο κείμενο.
Συνήθως το Euroworkingroup καταλήγει σε ένα κείμενο και στέλνει την εισήγησή του στους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν. Αυτή τη φορά έστειλαν ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης για το Eurogroup, καθώς η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε άκαμπτη και έκανε λόγο για «Δούρειο ίππο» αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα.
Στην περίπτωση που το σημερινό Eurogroup τελειώσει πριν καν αρχίσει, όπως έγινε προ ημερών, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα καθώς θα υπάρχει βάση συζήτησης.
Παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και συμφωνία.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή αν δεν περάσει η ελληνική θέση που στηρίζεται από την Κομισιόν την Γαλλία και την Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής.
Η σύγκληση της Συνόδου Κορυφής θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και εκεί θα βρεθεί πολιτική λύση. Στη συνέχεια θα πρέπει και πάλι αρχικά οι τεχνοκράτες και στη συνέχεια οι υπουργοί οικονομικών να καταλήξουν στο ολοκληρωμένο κείμενο για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στο μεσοδιάστημα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή η κίνηση θα πρέπει να γίνει άμεσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το κλίμα μέχρι στιγμής δείχνει διχασμό στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία, αλλά και η Αυστρία έσπευσαν να συνταχθούν στο πλευρό του Β. Σόιμπλε, ενώ εκτιμάται ότι στο ίδιο σκληρό μπλοκ θα μπει η Ισπανία.
Η πορεία του γερμανού υπουργού Οικονομικών αν και έμοιαζε μοναχική δεν είναι πλέον.
Βέβαια δεν έχει στο πλευρό του τον Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Μάλιστα στις Βρυξέλλες φημολογείται ότι στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί, εμπλέκονταν το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ετοιμαστεί το κείμενο Βαρουφάκη. Έτσι δεν αποκλείεται ο Β. Σόιμπλε να έχει απέναντι του και την… τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας εμφανίστηκε σε διαφορετική γραμμή σήμερα, από τον πρωθυπουργό της χώρας του και δήλωσε πως ελπίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
«Χθες τη νύκτα, υπήρξε μία ακτίνα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός… ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το υποκείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της» δήλωσε ο Αντι Ρίνε.
Αναβρασμός πάντως δεν επικρατεί μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως αποκαλύφθηκε, μεταξύ αυτών οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Σαπέν.
Όπως μάλιστα έγινε γνωστό οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε «ενεργές διαπραγματεύσεις» πιέζοντας να γίνει ο τελικός συμβιβασμός.
Έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές συμμαχίες ενάντια στο αναπάντεχο γερμανικό μπλόκο στο χθεσινό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προσέρχεται στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup η Ελλάδα.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημείωναν ότι η απόρριψη από την πλευρά του Σόιμπλε της ελληνικής πρότασης αποτελεί ενδεικτική των προθέσεων του Βερολίνου που δεν επιδιώκει μία χρυσή τομή αλλά τον παραδειγματικό διασυρμό της Ελλάδας.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι από την ελληνική πλευρά δεν μπορούν να γίνουν άλλες υποχωρήσεις.
Μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία πενήντα λεπτών, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ανέλυσε για μια ακόμη φορά στην κ. Μέρκελ την ελληνική πρόταση και τόνισε την αναγκαιότητα για την εξεύρεση κοινά επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η θέση της κ. Μέρκελ ήταν αισθητά πιο ήπια από αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο πλευρό της ελληνικής αντιπροσωπείας τάχθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup και μεταφέρει το όλο θέμα και σ την Άγκελα Μέρκελ.
O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, ανέφερε σήμερα πηγή προσκείμενη στην ιταλική κυβέρνηση.