Την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προσλήψεις για κάθε 5 αποχωρήσει στο Δημόσιο ανακοινώσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργό οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζοντας ότι οι μετατάξεις εφόσον γίνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα θεωρούνται ως πρόσληψη.

Προσλήψεις θα γίνουν στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Το κάθε υπουργείο, θα πρέπει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με τον κανόνα αυτό.

Αναφορικά εξάλλου με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση όμως δικαιολογημένων περιορισμών.

Παράλληλα εξαγγέλλονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της “μαύρης” εργασίας και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες

Μέσα από τις αλλαγές αυτές, πρόσθεσε, η χώρα θα περάσει στη δεύτερη φάση προσαρμογής, «που θα μας εγγυάται ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός “μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου”, που όπως διευκρίνισε ο υπουργός “δεν θα απαριθμεί κάθε μέτρο και υπομέτρο αλλά τις βασικές κατευθύνσεις” για το πώς θα περιοριστούν οι δαπάνες, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας, το Φεβρουάριο, προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση από τη Βουλή το ερχόμενο καλοκαίρι.