Βολές κατά της κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί «επικοινωνιακά προσχήματα» εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ μετά το ναυάγιο στο Eurogroup.
Σε non paper η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι αυτό που έχει παραταθεί τεχνικά έως το τέλος Φεβρουαρίου είναι η δανειακή σύμβαση, ως εκ τούτου η κυβέρνηση επιχειρεί με «γλωσσικά τεχνάσματα» να θολώσει την εικόνα.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά να διατυπωθεί επίσημα, καθαρά και ολοκληρωμένα η θέση της κυβέρνησης για να μπορέσει από τη θέση του να βοηθήσει.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στο άτυπο έγγραφό του:
«1. Αυτό που έχει παραταθεί τεχνικά μέχρι τις 28.2 είναι η δανειακή σύμβαση που έληγε στις 31.12. 2014.
Η παράταση είναι νόμος ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή.
Το μνημόνιο είναι οι όροι της δανειακής σύμβασης.
Το πρόγραμμα είναι η δανειακή σύμβαση με τους όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Οι όροι ήταν και είναι υπό διαρκή αξιολόγηση, διαπραγμάτευση και επαναπροσδιορισμό. Αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα πλέον η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κατάσταση πολύ καλύτερη, άρα τα εκκρεμή ζητήματα είναι πολύ λίγα. Τώρα το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στηρίζει και δεν υπονομεύει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
2. Το νέο επικοινωνιακό πρόσχημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η δυνατότητα παράτασης της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος / μνημονίου ! Όμως αυτά είναι ταυτόσημα με νομική βάση τη δανειακή σύμβαση!
3. Πρόσχημα αντίστοιχο με την κατάργηση της τρόικα που μετονομάστηκε σε «εκπροσώπους των τριών θεσμών». Το δε επιχείρημα ότι οι υπουργοί δεν συζητούν με τα στελέχη της τρόικα διαψεύδεται από την μυστική συνάντηση Βαρουφάκη / Τόμσεν!
4. Ούτως ή άλλως η νέα κυβέρνηση έχει πλήρως υπαναχωρήσει σε σχέση με τις προεκλογικές της θέσεις στο ζήτημα του χρέους.
5. Η δίμηνη τεχνική παράταση μέχρι τις 28.2 έγινε για δύο λόγους: Πρώτον, για να είναι ομαλή η σχέση της ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες. Δεύτερον, για να συμφωνηθεί μέσα στο δίμηνο το πλαίσιο της επόμενης φάσης, της φάσης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
6. Η προηγούμενη κυβέρνηση – με επιμονή του ΠΑΣΟΚ – δεν συμφώνησε σε κανένα μέτρο δημοσιονομικής λιτότητας ή σε μέτρο αντίθετο προς το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ως προϋπόθεση για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό έγινε χωρίς δημαγωγίες, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια με τα αισθήματα του ελληνικού λαού, χωρίς αρνητική διεθνή δημοσιότητα που προξενεί μεγάλη βλάβη στην ελληνική οικονομία.
7. Βασικός στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης – και σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ – ήταν η μείωση του ύψους του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές. Το ζήτημα αυτό ήταν βασική προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το 2012 και στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
8. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, θα προτιμούσε η παράταση της δανειακής σύμβασης να είναι πολύ μεγαλύτερη από το δίμηνο που λήγει στις 28.2, ώστε να μη χρειαστεί να μπει στη δύσκολη θέση να χειριστεί το θέμα!
9. Η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την εντύπωση ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, διεκδικεί την παραμονή σε ένα έκτακτο καθεστώς που μπορεί να μη λέγεται δανειακή σύμβαση (με όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ), αλλά πχ «πρόγραμμα γέφυρα».
Αυτό όμως δεν είναι το νέο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που είναι το βήμα επανόδου στην ομαλότητα μιας ισότιμης χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Επιπλέον διεκδικεί ένα «πρόγραμμα γέφυρα» χωρίς τις ευνοϊκές υπολειπόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης, αλλά με υπερεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ προκειμένου να καλύπτονται οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου.
10. Στο μεταξύ η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να αναφέρεται στο υφιστάμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ που ισχύει έως τον Μάρτιο του 2016. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ως στόχο την μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, ώστε να παραλληλισθεί με την προληπτική πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη. Η σημερινή κυβέρνηση δεν αναφέρεται στο ζήτημα των εκκρεμών δόσεων του προγράμματος του ΔΝΤ.
11. Αντί για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προς τα εμπρός, η κυβέρνηση ψάχνει γλωσσικά προσχήματα για να πάει προς τα πίσω!
12. Ας διατυπωθεί επιτέλους επίσημα, καθαρά, ολοκληρωμένα, χωρίς συνεχή γλωσσικά τεχνάσματα, η θέση της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε από τη θέση μας στην αντιπολίτευση.»