Ψυχραιμία συνιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το χθεσινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, εκφράζοντας σιγουριά για μία τελική λύση στη βάση του αμοιβαίου και επωφελούς συμβιβασμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Πίσω από την ανατροπή σκηνικού που συντελέστηκε χθες και οδήγησε στην νέα εμπλοκή, παρά τα θετικά βήματα σύγκλισης που είχαν γίνει τις τελευταίες ημέρες, κύκλοι της κυβέρνησης βλέπουν τακτικισμούς των δανειστών για να προκαλέσουν την «ασφυξία» της κυβέρνησης από τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι τη λήξη του προγράμματος και ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας στενεύουν, ώστε να την ωθήσουν σε υπαναχώρηση από τις θέσεις της κατά της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κατά την πεποίθηση κυβερνητικών αξιωματούχων και οι γερμανικές πιέσεις στη Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «τραβήξει» την πρίζα της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες μέσα από τη διακοπή του ELA, τις οποίες ωστόσο απέρριψε με χθεσινές δηλώσεις του ο Έβαλντ Νοβότνι.
«Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται» σημειώνεται από το κυβερνητικό επιτελείο.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως «με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών μετά το Eurogroup καθίσταται εμφανής τόσο η προσήλωση της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική, όσο και οι προσπάθειες που καταβάλλει και οι υποχωρήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης».
Απόλυτη είναι η στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και στον κ. Βαρουφάκη τον οποίο επιχειρούν να υπονομεύσουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. «Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
«Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε όχι. Δεν εκβιαζόμαστε» τόνισε στο Twitter.
Εκνευρισμός για τη στάση Σαμαρά
Την ίδια ώρα μένεα πνέουν στην κυβέρνηση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για την κίνηση που έκανε χθες τηλεφωνώντας στους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Όπως έγινε γνωστό η επικοινωνία αποσκοπούσε στον συντονισμό των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» όπως είπαν, για να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι «για μία ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς τάσσεται κατά της εθνικής προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση στο εξωτερικό επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα μπλοκ απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποσκάπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαπραγμάτευση. Εάν ήθελε συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, στέλνοντας έτσι μήνυμα συστράτευσης».
Σε πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Νίκος Νικολόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο οποίος μιλώντας στον Ενικό και απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη σημείωσε χαρακτηριστικά: «γιατί τους πήρε τηλέφωνο, για να κάτσουμε στα τέσσερα να μας πηδ…»;