Τα τρία κείμενα-«ντοκουμέντα» που έπεσαν στο τραπέζι της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την περασμένη Τετάρτη και περιείχαν την «προκλητική» για την ελληνική πλευρά λέξη «παράταση», με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, φέρνει σήμερα στο φως το «Έθνος».

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές εκδοχές που ωστόσο καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση εντός της αιθούσης του Eurogroup, καθώς σε όλα τα «προσχέδια» υπήρχε η φράση «παράταση του τρέχοντος προγράμματος».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρισκόταν σε «απόσταση αναπνοής» – είχε φτάσει την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες για να προετοιμαστεί για το εν συνεχεία (την επομένη) Συμβούλιο Κορυφής, κάνοντας διαδοχικές επαφές με κορυφαίους παράγοντες (άλλοτε διά ζώσης και άλλοτε τηλεφωνικά).

Το πρώτο ανακοινωθέν

«Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους στη συνέχιση μιας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα (οι ελληνικές αρχές) σέβονται τις δεσμεύσεις τους ως μέλος της ευρωζώνης και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Επαναλάβαμε ότι είναι κοινός μας στόχος να βοηθήσουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής δυναμικής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα του οικονομικού τομέα. Είναι κοινός μας στόχος να διασφαλιστεί η οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Ελλάδας και έχουμε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους για την πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. Χαιρετίζουμε τη βούληση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με εμάς και τα θεσμικά όργανα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Το δεύτερο ανακοινωθέν

«Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή (δέσμευσή) τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία, που στοχεύει στη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις υπό τις δανειακές συμφωνίες και εγγυήσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τροποποίησης, παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος.

Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής, θα γεφυρώσουμε το χρονικό διάστημα μέχρι να μπορούν να συμφωνηθούν πιθανές νέες συμβασιακές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Το τρίτο ανακοινωθέν

«Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία, που στοχεύει στη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής, θα γεφυρώσουμε το χρονικό διάστημα μέχρι οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε πιθανές νέες συμβασιακές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».