Με σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και ένα ξερό «ναι μεν αλλά» οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. τις επόμενες ημέρες, αλλά σε ορόσημο για την πορεία της Ελλάδας μετατρέπεται η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου 2011 και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης στα τέλη του μήνα.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν γρηγορότερα – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση) όσο και στο επίπεδο των κοινωνικών αντιδράσεων – ενώ οι αποκλίσεις για τους στόχους του 2010 όσον αφορά στα έσοδα είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να μην αποκλείεται τους πρώτους μήνες του 2011 νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων με επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή απολύσεις στο στενό πυρήνα του Δημοσίου.

Ζήτησαν, επίσης, άμεσα το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, ενώ σαφή ήταν και τα μηνύματά τους για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα: ζήτησαν εμμέσως πλην σαφώς μειώσεις, μέσα από την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Παρόλα αυτά, οι ελεγκτές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι, εφόσον τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2011. Για τον τραπεζικό τομέα, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι τα κεφάλαια από το πακέτο στήριξης και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες κρατικών και ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μετά τις αναλογιστικές μελέτες ανά ταμείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση των ελεγκτών όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα με τη θέση της κυβέρνησης και απέρριψαν την όποια ιδέα. Όμως, ουσιαστικά αποκάλυψαν ότι εξετάζεται επισήμως πλέον είτε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. είτε η παράταση του ίδιου του Μνημονίου, με το δανεισμό και νέων κεφαλαίων στο ελληνικό Δημόσιο μετά τη λήξη του υπάρχοντος μηχανισμού στήριξης, το 2014.

Τι αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της τρόικας:

Με βάση τη συνολική αξιολόγηση, το πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί κυρίως όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή.
[…]
Κατά τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνήθηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2011 προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7,5% του ΑΕΠ. Αφορούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:
1. Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
2. Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
3. Φορολογική διοίκηση, η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.