Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι γερμανοί σχολιαστές όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας Αθήνας – Βρυξελλών μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa σημειώνει ότι η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής έθεσε τις βάσεις για την επίτευξη συμβιβασμού. «Υπάρχει πλέον και πάλι κινητικότητα στο θέμα της Ελλάδας» και «επαναπροσέγγιση των δυο πλευρών», όπως επισημαίνεται.
Γενικότερα εκτιμάται ότι αρχίζουν να γίνονται παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, υπό την έννοια ότι αμφότερες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές, κάτι που, όπως τονίζεται, δεν ήταν αυτονόητο μέχρι πριν από 24 ώρες. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πολλοί σχολιαστές συνοψίζουν τις παραχωρήσεις των δυο πλευρών στη γενικότερη διαπίστωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται να συνομιλήσει με την τρόικα την οποία όμως οι εταίροι δεν ονομάζουν πλέον τρόικα αλλά τους «τρεις θεσμούς».
Ήδη το βράδυ της Πέμπτης και όσο η Σύνοδος Κορυφής βρισκόταν σε εξέλιξη η εφημερίδα Die Welt μετέδιδε υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται τελικά με την Τρόικα» ότι στη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δρομολογείται πλέον συμφωνία. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον έτοιμος να εξετάσει με την τρόικα το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος. Παράλληλα, όπως σημειώνει η Welt, η Ελλάδα επέστρεψε ήδη 700 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ.
Η Zeit κάνει λόγο για την «κατάρα των προεκλογικών υποσχέσεων» που κρατούν σε ομηρία τον Αλέξη Τσίπρα καθώς περιορίζουν σημαντικά τα διαπραγματευτικά του περιθώρια. Επίσης, όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η νέα ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε σημαντικά την αντίσταση των εταίρων, και ειδικά εκείνων των χωρών όπου τυχόν αλλαγές του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια. Πάντως η Zeit εκτιμά ότι δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης στην Ουκρανία, τη Δευτέρα το Eurogroup δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.