Χαρακτηριστικό της ανάγκης της κυβέρνησης να φανεί πως ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του μνημονίου είναι ότι την ώρα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με την τρόικα, λίγα μέτρα από την Πλατεία Συντάγματος, στην Αντιπροεδρία, συνεδρίαζε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημόσιου τομέα. Θέμα; Η επιτάχυνση των συγχωνεύσεων.
Σύμφωνα με ΤΟ ΕΘΝΟΣ, η αναδιοργάνωση του κράτους χωρίστηκε σε τέσσερις κύριες δράσεις, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Καλλικράτης στο κράτος»:
- Την αναδιοργάνωση των υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών.
- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.
- Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοποίηση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.
- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
Για την πρώτη και την τρίτη δράση την κύρια ευθύνη έχει το υπουργείο Εσωτερικών, για τη δεύτερη δράση την κύρια ευθύνη έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και για την τέταρτη δράση ο υπουργός Επικρατείας. Με την… «ευκαιρία», η επιτροπή αποφάσισε:
α) την κατάργηση της εταιρείας «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.», η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτήν τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρείας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000 ευρώ.
β) την κατάργηση της εταιρείας «ΟΠΕΠ Α.Ε.», στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000 ευρώ τον μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες λάμβαναν 4.000 ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του «ΟΠΕΠ Α.Ε.» έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου.