Την υπόσχεση πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έδωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του οργάνου στην οποία παρέστη διαδικτυακά.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητα των πολυιατρείων και των εργαστηρίων που οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, εξαιτίας του clawback (δηλαδή της επιστροφής χρηματικού ποσού από τις εταιρείες προς το Δημόσιο, που είναι ίση με την ετήσια υπέρβαση του προκαταβολικά συμπεφωνημένου ορίου). Παράλληλα, ζήτησε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ επισημάνθηκε και η μετανάστευση στο εξωτερικό του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Ο Θάνος Πλεύρης αφού τόνισε πως θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων, δήλωσε στα μέλη του Δ.Σ. πως θα έχει τακτική συνεργασία μαζί τους και πως προτεραιότητα για το υπουργείο του αποτελεί η οικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κάλεσε δε τον Ιατρικό Σύλλογο να συμβάλλει σε αυτή τη νέα στρατηγική και αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει στο Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και στη συνάντηση στο τέλος του μήνα όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με γνώμονα την απομείωση και κατάργηση του Clawback που έχει ζητήσει το Συντονιστικό Όργανο.

Θάνος Πλεύρης

Πατούλης: Η πανδημία έχει δοκιμάσει όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε πως: είχαμε μία γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό Υγείας, για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον ιατρικό κλάδο και τον ασθενή. Η πανδημία έχει δοκιμάσει όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως και έχει αναδείξει την ανάγκη μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και μιας νέας στρατηγικής, στην οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, η τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους Έλληνες πολίτες καθώς και η θωράκιση της χώρας απέναντι στην τωρινή αλλά και σε μελλοντικές υγειονομικές απειλές».