Πολιτική πόλωση με επίκεντρο την στρατηγική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, η οποία ψηφίζεται σήμερα στη βουλή με τον πρωθυπουργό να ζητεί από τη Σλοβενία που βρέθηκε χθες μετέχοντας στη Σύνοδο Ε.Ε.- Δυτικών να αναμετρηθούν όλα τα κόμματα με τις ευθύνες τους.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συμφωνία ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, καθώς αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω δε ότι «αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης»
Τόνισε παράλληλα ότι «θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν “ναι” ή “όχι” σε μία συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση».
«Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει σταθερά προσανατολισμένος στο «όχι» σε ό,τι αφορά την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει ενστάσεις, ζητώντας Την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, εισηγήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, ζητώντας αλλαγές στις διατυπώσεις των άρθρων 2 και 18.
Συγκεκριμένα ως προς το άρθρο 2 ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μένει ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ για το άρθρο 18 ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ. «Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η στάση των άλλων κομμάτων
Την θετική ψήφο του Κινήματος Αλλαγής της συμφωνίας προανήγγειλε ο εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος. Αν και άσκησε κριτική τόσο για την απουσία πρόβλεψης για την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και για το ότι προβάλλεται από την κυβέρνηση η συμφωνία ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι «τα υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν άλλους στόχους ενώ εντάσσουν τη χώρα σε επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».
Το ΜέΡΑ25, έχει ανακοινώσει ότι καταψηφίζει «γιατί στην πραγματικότητα, καμία προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιφέρει» και «δεν πρέπει η χώρα να βουλιάξει περισσότερο στη δουλοπαροικία, μετ’ αμοιβής».
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε η Ελληνική Λύση με τον βουλευτή της Αντώνη Μυλωνάκη να μιλά για «γκρίζα σημεία» που όμως δεν αλλάζουν την θετική γνώμη του κόμματος.
Με ονομαστική ψηφοφορία η κύρωση της συμφωνίας
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Αυτό θα γίνει διότι με βάση το Σύνταγμα άρθρο 27 παράγραφος 2 προβλέπεται ότι εφόσον υπάρχει διέλευση ή παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την κυριαρχία μας απαιτείται νόμος που θα ψηφίσει η Βουλή με διαπιστωμένη απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.