Κριτική στα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο Θάνος Πλεύρης, άσκησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, στις πρώτες αντιδράσεις τους μετά τις ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως η κυβέρνηση όχι μόνο «κατάφερε» να δημιουργηθεί «για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιεμβολιαστικό κίνημα» αλλά κάνει και «ό,τι μπορεί για να το ενισχύσει» με «τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης».

«Το πρόβλημα είναι», σύμφωνα με τον ίδιο, «ότι η επιστροφή στην “κανονικότητα” των εμβολιασμένων και η άρση περιορισμών στις “κόκκινες περιοχές”, είναι μια επισφαλής επιδημιολογικά επιλογή, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας και ευρύτατης κυκλοφορίας του ιού. Η κυβέρνηση “παίζει” επικοινωνιακά με την “ιερή αγανάκτηση” των εμβολιασμένων εναντίον των ανεμβολίαστων και “καλοπιάνει” τους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης. Χωρίς βεβαίως να έχουν συζητηθεί αυτά τα μέτρα σε κανένα επιστημονικό όργανο.

Την ώρα λοιπόν, συνεχίζει, που «η θέση της χώρας στους “σκληρούς δείκτες” της πανδημίας (διασωληνώσεις, θνητότητα) είναι τραγική και το “καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης” -όπως ισχυριζόταν ο κ. Μητσοτάκης- έχει “βαλτώσει”, η κυβέρνηση ρίχνει τα standards ασφαλείας και στέλνει για άλλη μια φορά λάθος μήνυμα στην κοινωνία».

Ο κ. Ξανθός προτείνει «μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση, με προτεραιότητα ένα αξιόπιστο και πειστικό restart των εμβολιασμών, την καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή διαχείριση, καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με εμπλοκή των ιδιωτικών κλινικών στα περιστατικά covid». Αντ’ αυτών, «η κυβέρνηση επιμένει στην λογική της ατομικής ευθύνης και στην αποτυχημένη και διχαστική γραμμή της “ελευθερίας” και των “προνομίων” για τους εμβολιασμένους.

Έτσι όμως υπονομεύεται η αξιοπιστία της συνολικής διαχείρισης, δεν προκύπτουν κοινωνικές συναινέσεις και, φυσικά, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος του καθολικού εκούσιου εμβολιασμού», κατέληξε στη δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα λάθη

«Η πανδημία καλπάζει, το ΕΣΥ οδηγείται και πάλι στο κόκκινο, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, κάθε μέρα θρηνούμε δεκάδες θανάτους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη» και «οι εξαγγελίες για παροχή “κινήτρων” για τους εμβολιασμένους, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, εμπεριέχουν ένα τεράστιο ρίσκο», τονίζει, από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για να ενισχύσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, και να προωθήσει τον εμβολιασμό στον πληθυσμό», σχολιάζει η Χαρ. Τρικούπη, εκτιμώντας, παράλληλα, πως «η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για άλλα λάθη».

Λάθη που, όπως σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, «ομολογήθηκαν με την αντικατάσταση όλων των προσώπων που εμπλέκονταν στην διαχείριση της πανδημίας ως σήμερα».