Οι επαφές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τους ευρωπαίους εταίρους και η απόφαση της Χάγης για την τέλεση γενοκτονιών στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Το γεγονός ότι η Ευρώπη ακούει, είναι το νέο στοιχείο στη σχέση Ευρώπης-Αθήνας, γράφει σήμερα η Berliner Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Το πόκερ ξεκινά» και σημειώνει: «Προς το παρόν τουλάχιστον οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακούσουν, μιας και η “ομάδα Τσίπρα” εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Τόσο αντισυμβατική είναι η νέα ελληνική πολιτική χωρίς γραβάτα. Από τη μια πλευρά η Αθήνα υποδέχεται την Ευρώπη πολύ φιλικά, όπως έγινε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και από την άλλη ‘αποπέμπει’ έμμεσα τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Μια η Αθήνα υψώνει τους τόνους, μια αναζητεί τον συμβιβασμό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα, αλλά και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα οικονομική στήριξη. Εκ των υστέρων έκανε λόγο για προβλήματα στη μετάφραση. Ένα λεπτό τρικ».
Ρώμη και Παρίσι δεν θα συμμαχήσουν κατά του Βερολίνου
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitung γράφει για το ρόλο της Γαλλίας ως «γεφυροποιού» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου: «Ένα κούρεμα, όπως ζητά ο Αλ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε ο Φ. Ολάντ -μιας και η Γαλλία είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πιστωτής της Ελλάδας- και ούτε φυσικά η καγκελάριος Μέρκελ. Μόνο που ο Γάλλος πρόεδρος μεταφέρει το μήνυμα στους συνομιλητές του με διαφορετικό τρόπο, λιγότερο ωμά, πιο χαλαρά. Σε στενό συντονισμό με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, το Παρίσι θα δώσει μαθήματα στην Ελλάδα για την τέχνη με την οποία ρυθμίζεται ο λεπτεπίλεπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός. Μια μικρή αλλαγή στα επιτόκια εδώ, μια επιμήκυνση της αποπληρωμής εκεί, έτσι ώστε τελικά όλα να ταιριάξουν.
Η κυβέρνηση Τσίπρα εγκαταλείπει γρήγορα της θέσεις της. Ίσως να προσδοκούσε ότι μετά τη νίκη της στις εκλογές κυβερνήσεις άλλων χωρών θα συμμαχούσαν μαζί της στη μάχη κατά της λιτότητας, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπογραμμίζει: «Άδικος κόπος! Ούτε η κυβέρνηση στη Ρώμη, ούτε στο Παρίσι θα εμπλακούν σε παιχνίδι κατά της Γερμανίας. Αυτό το μάθημα φαίνεται ότι το μαθαίνουν γρήγορα οι συγκυβερνώντες στην Αθήνα. Εντυπωσιακό είναι ωστόσο πόσο απροετοίμαστος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και για μήνες διαφαινόταν ότι θα επικρατήσει στις εκλογές. Πολλά από αυτά που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες έμοιαζαν αυθόρμητα, απροετοίμαστα, ερασιτεχνικά. Ορθά το Βερολίνο αναμένει μέχρι η κυβέρνηση Τσίπρα να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο».
«Σοφοί δικαστές»
Σε σχόλιο με τίτλο «Σοφοί δικαστές» η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να απαλλάξει Σερβίας και Κροατία από την κατηγορία της τέλεσης γενοκτονίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία: «Οι δικαστές χρειάστηκαν πολύ χρόνο για την ετυμηγορία. Η απόφασή τους όμως είναι νομικά ορθή και σολομώντεια. Για την Σερβία και την Κροατία σημαίνει ότι παραμερίζεται ένα εμπόδιο για τη συμφιλίωση. Καμία πλευρά δεν μπορεί πλέον να κατηγορήσει την άλλη για γενοκτονία. Επιπλέον κανένα κόμμα δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει εγκλήματα πολέμου, επικαλούμενο αντίσταση εναντίον μιας γενοκτονίας. Ακόμα κι αν το Ζάγκρεμπ εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την απόφαση της Χάγης, τόσο η Σερβία, όσο και η Κροατία θα πρέπει λογικά να είναι ικανοποιημένες για το τέλος της νομικής διαμάχης μετά από 16 χρόνια».