Για μια «συμμαχία της λογικής» που θα επαναφέρει την Ευρώπη στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Ρέντσι για την ευκαιρία που είχαν να ανταλλάξουν τις απόψεις τους.

«Υπάρχει κράτος διαφθοράς και διαπλοκής. Θέλουμε να το αλλάξουμε», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και τη δέσμευση ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, αλλά η ανθρωπιστική κρίση θα αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα με τη νέα της κυβέρνηση θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε αυτονόητο, ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις διότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, με τη φοροδιαφυγή δεν πλήρωναν οι πλούσιοι», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμά στο Βορρά και το Νότο».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής που θέλει να επαναφέρει την Ευρώπη στις αρχές της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους τους λαούς και όλα τα κράτη της Ευρώπης, και γι’ αυτούς που κατοικούν στο Νότο και αυτούς που κατοικούν στο Βορρά», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Απατώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας, ζήτησε να μην φοβούνται οι ευρωπαίοι πιστωτές για το χρέος. «Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες, ούτε οι ευρωπαίοι πιστωτές, θα έπρεπε να φοβούνται εάν συνεχιζόταν η αδιέξοδη πολιτική», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.