Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να φθάνει αύριο το απόγευμα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 76η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει φθάσει εκεί από το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να πραγματοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες συναντήσεις με ομολόγους του και διπλωμάτες ξένων χωρών, στο πλαίσιο των πολλαπλών συμμαχιών που συνάπτει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Μια κίνηση, που αποδεικνύεται υπερπολύτιμη έναντι του τουρκικού κινδύνου που πάντοτε ελλοχεύει.

Αυτή τη φορά όμως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν περιορίζεται στις τυπικές συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών όμως είναι π.χ. της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας. Ψηλά στην ατζέντα του βρίσκονται οι επαφές με εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και με χώρες ης Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής διευρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την διπλωματική «ομπρέλα».

Μάλιστα όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, οι επαφές με του κ. Δένδια με τις αφρικανικές χώρες αποδεικνύονται καταλυτικές καθώς αρκετές από αυτές έχουν αγαστές σχέσεις με την Τουρκία που έχει διεισδύσει στη «μαύρη ήπειρο».