Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το διπλωματικό του γραφείο θα κλείνει ραντεβού με πρόσωπα που κρίνεται σκόπιμο ότι θα πρέπει να συναντήσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ θα έχει και τέσσερις ακόμη σημαντικές επαφές. Καταρχάς θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μενφί. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μενφί είχε διατελέσει πρέσβης της βορειοαφρικανικής χώρας στην Αθήνα, ο οποίος είχε απελαθεί μετά από την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τον Νοέμβριο του 2019, ενώ με την ιδιότητα του προέδρου είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δει επίσης τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο θα θέσει τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο που εξελέγη στο ανώτατο ορθόδοξο ιερατικό αξίωμα της αμερικανικής ηπείρου ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Μάιο του 2019. Όπως είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μαζί του, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που άπτονται της ομογένειας και της εκεί Εκκλησίας. Το τέταρτο σημαντικότατο ραντεβού θα είναι με τον πρόεδρο της κολοσσιαίας εταιρείας λογισμικού Microsoft, Μπραντ Σμιθ προκειμένου να συζητήσουν για τις επερχόμενες επενδύσεις της πολυεθνικής στην Ελλάδα. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί και τον Οκτώβριο του 2020 στην Αθήνα, όπου είχε ανακοινωθεί η υλοποίηση επένδυσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για κόμβο data center στην Αττική.

Εννοείται επίσης πως πάντα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο πρόγραμμα, χωρίς να αποκλείεται όμως να συμβεί τις επόμενες ημέρες.