«Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ουσιαστική συνεργασία με την Ομογένεια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν θέλουμε την Ομογένεια και τον Ελληνισμό της Διασποράς ως κομπάρσο, δεν θέλουμε σχέση επετειακή μαζί του».
Σε ερώτημα «για τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Πανέτοιμοι».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όλη η συνέντευξη του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
Kύριε πρόεδρε, πώς μπορεί ο απόδημος Ελληνισμός και ειδικά η Ομογένεια των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα και πώς περιμένετε να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της νέας μεταπολιτευτικής περιόδου που εξαγγέλλετε, εφόσον σχηματίσετε την επόμενη κυβέρνηση;
«Η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού είναι τεράστιας εθνικής σημασίας. Αυτό γίνεται επιτακτικότερο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Οι απόδημοι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών συμφερόντων στις χώρες διαμονής τους. Δεν θέλουμε την Ομογένεια και τον Ελληνισμό της Διασποράς ως κομπάρσο, δεν θέλουμε σχέση επετειακή μαζί του. Θέλουμε ο απόδημος Ελληνισμός να μετέχει στις ελληνικές εξελίξεις, να μάχεται μαζί μας για να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ουσιαστική συνεργασία με τους φορείς και τα μέλη της Ομογένειας, που θα αξιοποιήσουμε: για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, την ενίσχυση του τουρισμού, την προώθηση ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε θετικός στη χορήγηση επιστολικής ψήφου στους αποδήμους στο παρελθόν. Θα συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησής σας αυτό το θέμα;
«Είναι αδιανόητο μόνο Έλληνες πολίτες, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να στερούνται το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου. Εδώ δεν έχουμε μόνο μία διαχρονική κυβερνητική ολιγωρία, έχουμε μία ακατανόητη αδιαφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 τοποθετήθηκε με σαφήνεια στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα της ψήφου των ομογενών. Καταθέσαμε πέντε σημεία που εξασφάλιζαν όλες τις εγγυήσεις για την ψήφο των αποδήμων. Και σε αυτές τις προτάσεις -τις περισσότερες- υπήρχε ταύτιση με το ΣΑΕ. Όσοι κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια δεν θέλησαν να δώσουν λύσεις. Και ακόμα χειρότερα, αυτοί που κυβερνούν σήμερα, δείχνουν τις προθέσεις τους. Όχι μόνο δεν σκοπεύουν να λύσουν αυτό το θέμα, αλλά πραξικοπηματικά εμποδίζουν 100 χιλιάδες 18άρηδες να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. Δεν τους νοιάζει η δημοκρατία μπροστά στα μικροκομματικά τους συμφέροντα».
Λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Φανταζόμαστε είστε προετοιμασμένος για τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει όμως το εφικτό που να μην ανατρέψει τις κυβερνητικές σας προτεραιότητες;
α) Επίσης, μία καθαρή θέση, κύριε πρόεδρε: Ναι στο ευρώ πάση θυσία;
β) Υπάρχει plan B αν αρνηθούν οι Ευρωπαίοι το δραστικό κούρεμα στο χρέος;
«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Πανέτοιμοι. Και ξεκαθαρίζω, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι το πρόγραμμά μας, οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης για την ανθρωπιστική κρίση και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, θα γίνουν πράξη ανεξάρτητα από τη μεγάλη μάχη της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε δεύτερα και τρίτα πλάνα. Έχουμε καθαρό πρόγραμμα και καθαρό λόγο. Δεν έχουμε άλλη γλώσσα εντός και άλλη εκτός. Πορευτήκαμε δεκαετίες τώρα στην πολιτική σκηνή, χωρίς να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και λέγοντας την αλήθεια. Το κούρεμα του χρέους ήταν πρότασή μας από το 2010. Συνοδευόταν από τις αναλύσεις μας και από ένα πρόγραμμα ανάταξης της κοινωνίας προστατεύοντας τον κόσμο της εργασίας, ανασυγκρότησης της οικονομίας, το οποίο συνεχώς επεξεργαζόμαστε και αναβαθμίζουμε. Τότε, όλοι έλεγαν πως είμαστε εκτός πραγματικότητας. Σήμερα, δεν υπάρχει πολιτικός χώρος, θεσμικός παράγοντας, ινστιτούτο, αναλυτής, που να μην υποστηρίζει τη λύση του κουρέματος ενός μη βιώσιμου χρέους. Άλλωστε, η έξοδος από την κρίση με μία πολιτική λιτότητας είναι -πολύ απλά- αδύνατη. Και αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η κουβέντα άνοιξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η υπόθεση μπορεί να κερδηθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης.
Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας. Αν κάνετε αυτή την ερώτηση σε έναν από το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε το μνημόνιο, θα σας πει πού φτάνει αυτό το «πάση θυσία»; Σε πόσες αυτοκτονίες; Σε πόσα κλειστά νοσοκομεία και σχολεία; Σε μισθούς των 150 και σε συντάξεις των 100 ευρώ; Στα πόσα εκατομμύρια ανέργους και εξαθλιωμένους; Αν ρωτήσετε εμάς θα σας πούμε καθαρά. Ευρώ με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες».
Ένα διαχρονικό πρόβλημα που τονίζεται και από ομογενείς είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος, λόγω διαφθοράς και γραφειοκρατίας. Υποθετικά, θα βρείτε αντιστάσεις κατά την καταπολέμησή τους. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για ένα αποτελεσματικό και αδιάφθορο Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη;
«Κατανοώ απολύτως αυτά τα συναισθήματα. Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι αυτό το πελατειακό, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εικόνα τους είναι και τους μοιάζει. Γνωρίζουμε μία προς μία τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Η εκτίμησή μας είναι ότι η μνημονιακή πενταετία πήρε αυτό το πελατειακό κράτος και το έκανε ταυτόχρονα κράτος υπό κατάρρευση. Στο πρόγραμμά μας που καταθέσαμε στη Θεσσαλονίκη, κάνουμε σαφές ότι θα προχωρήσουμε σε ριζική ανασυγκρότηση του κράτους. Θα αλλάξουμε τη δομή της κυβέρνησης, θα καταργήσουμε τα πολυάριθμα κυβερνητικά όργανα, που όχι μόνο δεν έδιναν λύσεις, αλλά πολλές φορές αποτέλεσαν φυτώρια διαφθοράς. Θα συγκεντρώσουμε και θα κάνουμε αποτελεσματική τη φυσική επαφή διοίκησης και πολίτη, θα κωδικοποιήσουμε τη νομοθεσία, θα απλοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα, θα καταργήσουμε το πλήθος δικαιολογητικών που απαιτούνται για τα πιο απλά πράγματα, αλλά και θα ενισχύσουμε και τους μηχανισμούς ελέγχου κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Ταυτόχρονα όμως, θα επενδύσουμε στους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης, χωρίς αυτούς καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει. Με απολύσεις, διαθεσιμότητα και ένα πειθαρχικό δίκαιο που λειτουργεί εκφοβιστικά, κανένας δημόσιος τομέας δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Επιτρέψτε μου να σας πω, πως κεντρικός στόχος μας είναι να σπάσει πια το απόστημα της διαπλοκής, να σταματήσουν τα συμφέροντα που έχουν «πιάσει πελάτη» τον δημόσιο τομέα. Το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, οικονομικών συμφερόντων και τραπεζών θα αποτελέσει παρελθόν. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια υγιή, δυναμική οικονομία».
Έχουν υπάρξει παρερμηνείες στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων. Ποιες οι αρχές που πρέπει να τις διέπουν;
«Υπάρχει μία παρερμηνεία. Αλλά αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση, να ονομάσει επενδύσεις το πλιάτσικο. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε απλά αλλαγή τίτλου ιδιοκτησίας. Παίρνουν δημόσια περιουσία και την παραδίδουν στην ιδιωτική σφαίρα. Παίρνουν δημόσιες επιχειρήσεις και τις κάνουν ιδιωτικές έναντι πινακίου φακής. Σας ζητώ να ελέγξετε όλες τις “επενδύσεις” που έγιναν στη χώρα. Δεν υπάρχει ούτε μία που να έχει ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία και στην οικονομία. Αντιθέτως, θα βρείτε πολλές με άρωμα διαπλοκής».