«Σε στενούς οικονομικούς όρους, το ελληνικό χρέος φαίνεται αρκετά διαχειρίσιμο σήμερα. Οι πολιτικές είναι που το κάνουν προβληματικό», αναφέρει άρθρο του Στέφεν Φίντλερ στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι πολλοί πολιτικοί στην Ευρωζώνη διαφωνούν με την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει σε ομιλία του την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη που να νομίζει σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο».
«Δεν μπορεί κανείς να βλέπει μόνο το επίπεδο χρέους ή την αναλογία του χρέους, αυτό είναι μια ανεπαρκής ανάλυση», δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο ίδιος υποστηρίζει πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά διότι τώρα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κατέχουν το 60% του δημόσιου χρέους των 322 δισ. ευρώ της Ελλάδας, έχουν συμφωνήσει σε μια μεγάλη μείωση των τόκων και έχουν παρατείνει τις αποπληρωμές μέχρι το 2054. Αυτές οι παραχωρήσεις, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, είναι οικονομικά αντίστοιχες ενός «κουρέματος», μιας μείωσης στην ονομαστική αξία του χρέους.
Αυτό δεν τους έχει πείσει όλους. «Ασφαλώς, θα το πουν αυτό», δηλώνει ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικός σύμβουλος της Κομισιόν, ο οποίος αμφιβάλει ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια, και ασφαλώς σε καμία περίπτωση κοντά στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι πιστεύει ότι οι επίσημες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξες. Αυτές οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ κοντά στο 5% από τον επόμενο χρόνο μέχρι το 2020.
Είναι αλήθεια, σημειώνει το άρθρο, ότι το ύψος των επιτοκίων που πληρώνονται στους πιστωτές της ευρωζώνης είναι χαμηλά. Για τα 142 δισ. ευρώ των δανείων από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, η Αθήνα πληρώνει επιτόκιο μόλις 0,5% πάνω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς που είναι σχεδόν μηδενικά σήμερα.
Το άρθρο υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης διακήρυξαν το Νοέμβριο του 2012 ότι θα ήταν πρόθυμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω παραχωρήσεις μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα -το έκανε πρώτη φορά πέρυσι- και υλοποιήσει όλους τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Οι παραχωρήσεις που έχουν ήδη γίνει υποδηλώνουν ότι μια κρίση ρευστότητας δεν είναι πιθανό στο προσεχές μέλλον.
Η αντιμετώπιση των εκκρεμών κινδύνων, όπως μιας απότομης άνοδος των επιτοκίων στο μέλλον, είναι πιθανό να απαιτήσει περαιτέρω ρύθμιση του χρέους από την υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία με τη σειρά της πιθανόν θα εξαρτάται από την συνέχιση της «καλής συμπεριφοράς» της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα.