Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ερωτηθείς για τους διαξιφισμούς μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ και την αλλαγή στη φορολογία, χαρακτήρισε την «πλήρη αντιφάσεων» διαμάχη ως απότοκο της έλλειψης καθαρών θέσεων και της επιθυμίας «χαϊδέματος αυτιών» ταυτόχρονα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων.
Επισήμανε ότι η διαμάχη αυτή έχει τα χαρακτηριστικά «κοροϊδίας», καθώς πρόκειται για «ένα μπαλάκι που πάει και έρχεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, γύρω από προεκλογικές παροχές και υποτιθέμενους στόχους και προγράμματα».
Υπογράμμισε πως τα ζητήματα της φορολογία θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα και πρόσθεσε ότι «η φορολόγηση, για παράδειγμα, του μεγάλου κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι στο 45%», προσδιορίζοντας το μεγάλο κεφάλαιο ως τις μεγάλες μετοχικές εταιρείες και μονοπωλιακούς ομίλους που δρουν στη χώρα και οι οποίοι είχαν μεγάλη κερδοφορία και στα χρόνια της κρίσης. Σημείωσε ότι «(μεγάλο κεφάλαιο) δεν είναι ο επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός».
Είπε ότι πρέπει να είναι διαφορετική η (φορολογική) αντιμετώπιση των μεγάλων ομίλων από τους αυτοαπασχολούμενους κυρίως τους φτωχούς, τους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους και τις μικρές επιχειρήσεις, προσθέτοντας «ως ΚΚΕ λέμε αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί, για τη λαϊκή οικογένεια».
«Μιλάμε για κατάργηση έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην υγεία, στα φάρμακα, στα τιμολόγια ενέργειας-ύδρευσης, στις επικοινωνίες, στα τηλέφωνα κ.λπ., κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας από τη φορολόγηση, όχι στη φορολόγηση αγροτικής γης των μικρών και μεσαίων αγροτών, φορολόγηση της υψηλής ακίνητης περιουσίας» διευκρίνισε.
Ενέταξε την αοριστία στο θέμα της φορολογίας στην επιχείρηση απόσπασης της λαϊκής ψήφου εκ μέρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συμπλήρωσε ότι αφενός μεν και τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν τα ίδια αντιλαϊκά νομοσχέδια και τη φορολογία λαϊκών στρωμάτων με το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο, αφετέρου δε λόγω προεκλογικής πίεσης «πρέπει να πουν κάτι και για τους μεγάλους αφήνοντας θολό ότι κάτι μπορεί να κάνουν κι εκεί».
Αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, πρόσθεσε ότι «μόνος του (ο ΣΥΡΙΖΑ) ταυτίζεται σε ορισμένα» και τόνισε ότι πρέπει να δει κανείς πώς τοποθετούνται συγκεκριμένα τα κόμματα στα κύρια και καθοριστικά ζητήματα, όπως στο ζήτημα της ΕΕ και της Ευρωζώνης για το αν «θα είσαι μέσα ή θα συγκρουστείς και θα αποδεσμευτείς».
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, είπε ότι «δεν χρειάζεται να στηρίζεις μια κυβέρνηση για να ψηφίσεις ένα νόμο που συμφέρει τον λαό αν τον φέρει στη Βουλή».
Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα λεχθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ που «σου λέει θα τους φέρω εδώ και θα πίνουν καφέδες», τονίζοντας «να πεις κύριε, δεν κάνω καμία διαπραγμάτευση, διότι θέλω μονομερή, ολοσχερή διαγραφή του χρέους, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός, μας έχετε επιβάλλει μια κατάσταση, ευθύνονται οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και αυτοί πρέπει να πληρώσουν και τέρμα. Αυτό πρέπει να πει κι αυτό σημαίνει σύγκρουση κι αυτό το λέει μόνο το ΚΚΕ».
Στην παρατήρηση ότι μια «ψήφος ανοχής» μπορεί να αποσυρθεί ανέφερε: «Μου λέτε να ψηφίσουμε ανοχή στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από δύο μέρες ή μια εβδομάδα να πούμε δεν το στηρίζουμε και πέφτουμε σε δύο μήνες, γιατί για τόσο διάστημα μιλάμε».
«Εδώ μιλάμε για διαφορετικές εντελώς στρατηγικές και προγράμματα, εκτός από κάποια που λέγονται για κοροϊδία και μπορεί να νομίζει ο κόσμος ότι ταυτίζεται και κάπου ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Τότε δεν μιλάς για σοβαρή εκλογική αντιπαράθεση ή για σοβαρή στήριξη ή για σοβαρή ανοχή και όλα αυτά» υπογράμμισε.
Εκτίμησε ότι με βάση τα προγράμματα των κομμάτων -πλην ΚΚΕ- μπορεί να γίνει κυβέρνηση, διότι δεν έχουν ριζικές διαφορές, ακόμα και κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».
Χαρακτήρισε ως μη σοβαρή διαφορά εκείνη μεταξύ επιμήκυνσης του χρέους και κουρέματός του, αφού αμφότερες οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς λέμε ότι δεν εξασφαλίζεται έτσι η έξοδος από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, αλλά πάλι προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων».
Ο κ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να πάει στην κάλπη όχι μόνο για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι στους προηγούμενους, αλλά με καθαρό μυαλό πρέπει να σκεφθεί και την επόμενη μέρα μη δίνοντας «λευκή επιταγή» σε κάποιους «για να του κάνουν τα ίδια με διαφορετικά πρόσωπα», αλλά ενισχύοντας το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που από τη θέση «μιας πραγματικά δυναμικής λαϊκής αντιπολίτευσης και στη Βουλή και κυρίως στο κίνημα θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, θα διεκδικεί ανάσες ανακούφισης και θα καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα».