«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα και θα συνεχίσει, αν δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, ο τρίτος πόλος, ο φορέας της τρίτης εντολής, ο καταλύτης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε στελέχη των μαζικών κοινωνικών κινημάτων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, και κάλεσε όλους «στην κοίτη της παράταξης, εδώ που η ψήφος είναι χρήσιμη παραταξιακά και εθνικά».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην «αδιέξοδη», όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση που εξελίσσεται σήμερα σε σχέση με τις χρηματοδοτικές αντοχές της χώρας, σε σχέση με τα «περιβόητα» έντοκα γραμμάτια, ασκώντας κριτική και παίρνοντας αποστάσεις, εμμέσως πλην σαφώς, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Παράταξη καταγγέλλει απερίφραστα και τον εκφοβισμό και τον εφησυχασμό, την όποια παραποίηση των δεδομένων, οποιαδήποτε αλλοίωση της πραγματικής εικόνας. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει την αλήθεια.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι πρέπει να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες εκλογές και ότι όποιος πάει να παίξει το παιχνίδι όπως έγινε με τις διπλές εκλογές του 2012 δημιουργεί τεράστια θέματα εθνικής υπόστασης. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικό μπαλαντέρ και πως το ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της μόνης υπαρκτούς, ασφαλούς και υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής. Τόνισε ότι στις 25 Ιανουαρίου ο λαός θα βρει τη χώρα σε μια κατάσταση που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπρος, αλλά ανοίγει και το ενδεχόμενο να γίνουν πολλά βήματα πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη δε είναι μόνο παραταξιακή αλλά εθνική γιατί έχει πολλή μεγάλη σημασία, όπως είπε, το ποσοστό του να είναι ο τρίτος πόλος και εγγυητής των εξελίξεων.
«Ούτε εκφοβισμός, ούτε εφησυχασμός, ούτε αναβαθμισμένες απειλές, ούτε υποβαθμισμένες διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν συμβαίνει» είπε και πρόσθεσε ότι η πραγματικότητα είναι απλή και καθαρή και αποτυπώνεται σε αριθμούς και ευρωπαϊκές διαδικασίες. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά το αντίστροφο, η ανεξέλεγκτη κρίση που σοβούσε από το 2007 και πως η προσπάθεια της παράταξης να σώσει την κατάσταση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες ήταν η μόνη λύση.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι παρακολουθεί, «και σήμερα πήρε ακραίες διαστάσεις», μια στείρα και αδιέξοδη σύγκρουση «ανάμεσα στον άγαρμπο εκβιασμό της κοινής γνώμης από τη μια, και από την άλλη έναν αφελή εφησυχασμό που αν δεν είναι αφελής είναι κουτοπόνηρος». Ως προς αυτά, ανέφερε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει να λαμβάνει από τους εταίρους και δανειστές της, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, περίπου 11 δισ. ευρώ που έχουν καθυστερήσει και τόνισε ότι «θέλει πολλή δουλειά, μεγάλη εμπειρία, πολλούς χειρισμούς για να μπορείς να καλύψεις προσωρινά το κενό στην καταβολή των δόσεων». Σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό γεγονός η επιστροφή μας στις αγορές ομολόγων, όχι εντόκων γραμματίων, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές». Τόνισε ότι η χώρα πορεύεται όμως, στέκεται όρθια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα, η συμπεριφορά του καταθετικού κοινού είναι άψογη με πίστη στη χώρα και την προοπτική της και αυτό φαίνεται στα αριθμητικά δεδομένα του τραπεζικού συστήματος. Είπε ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι την έναρξη του δεύτερου προγράμματος και του κουρέματος του χρέους υπήρξε μια εκροή που ξεπερνά τα 80 δισ., «αλλά εκεί μείναμε». Οι τράπεζες, συνέχισε, δεν έχουν πρόβλημα γιατί ανακεφαλαιοποιήθηκαν ισχυρά με τη βοήθεια του κράτους και τη συμμετοχή του διεθνούς ιδιωτικού τομέα. Το μυστικό είναι η σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που δίνει φτηνή ρευστότητα, η οποία ρίχνει τα επιτόκια, τόνισε. Επισήμανε ωστόσο ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το λιγότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να φύγουμε από τα φτηνά επιτόκια και να βρίσκουμε χρήματα στο μέτρο που αυτό θα επιτρέπεται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδας, το περιβόητο «ELA», με πολύ ακριβότερο επιτόκιο. «Και ο φόβος είναι πολιτικές εκκρεμότητες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση να κάνουν αμυντικές τις τράπεζες και να μειώνουν τη ρευστότητα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, είπε ότι η προεκλογική περίοδος και η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα και στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, «δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος εμείς να λύνουμε διάφορα πολιτικά προβλήματα ερήμην της πραγματικότητας, που είναι ότι τα ταμεία πρέπει να έχουν λεφτά για συντάξεις και το Δημόσιο για τις υποχρεώσεις του».
Η σκέψη, εξήγησε, ότι όλα αυτά τα λύνουμε με έντοκα γραμμάτια είναι «ερασιτεχνική, ανακριβής». Πρόσθεσε ότι λέει και σε αυτούς που προσπαθούν να εκφοβίσουν και σε αυτούς που πάνε να αποκοιμίσουν τον λαό και «που συγκροτούν οι δύο την τεχνητή μυωπική πόλωση μεσαίου επιπέδου», ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό αλλά και πρόβλημα γνώσης και διαχείρισης, εμπειρίας και ικανότητας. «Γιατί μπορεί να χάσεις το παιχνίδι ακόμα κι αν θες να κάνεις τη στροφή, τη μεταστροφή και τη λεγόμενη “κωλοτούμπα” γιατί δεν ξέρεις να την κάνεις και δεν προλαβαίνεις» υπογράμμισε.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα υπήρχε το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας, του συνδικαλιστικού νόμου, θα είχαν αρθεί όλοι οι φραγμοί στις ομαδικές απολύσεις και συμπλήρωσε ότι αυτά και τα προγράμματα για τους ανέργους, για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, τα προγράμματα μέσω των επιχειρήσεων, είναι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, προσπάθεια από την αρχή της κυβερνητικής περιόδου και πως όλα τα μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και συνοχής έχουν πατρότητα το ΠΑΣΟΚ.
Ως προς τα ζητήματα δημόσιας διοίκησης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τη λύση μιας αξιολόγησης που δεν έχει Καιάδα, στην οποία χωράνε όλοι με δίκαιο και διαφανή τρόπο, και πως εκείνο έβαλε τέλος στην απειλή των απολύσεων. «Το ΠΑΣΟΚ είναι που εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και αυτό είναι απόλυτη δέσμευσή μας» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε τον Μάιο του 2014.
Στην αρχή της ομιλίας του και με αφορμή την ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε και ευχαρίστησε έναν-έναν ονομαστικά όσους στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.