Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί αύριο Κυριακή και ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό, που βιώνει στιγμές τρόμου τα τελευταία 24ωρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα δώσουν επίσης των «παρών» αύριο στο Παρίσι, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για συμμετοχή στη μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία.

H Γαλλία «αντιμετώπισε», αλλά «δεν έχει τελειώσει με τις απειλές εναντίον της», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε με αφορμή το τριήμερο τρόμου που βίωσε η χώρα. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα συμμετάσχει την Κυριακή στη «δημοκρατική πορεία» που θα πραγματοποιηθεί για τη μνήμη των θυμάτων.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σημείωσε πως «εντυπωσιάστηκε από την ενότητα του γαλλικού λαού». «Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική ένδειξη για την γαλλογερμανική φιλία το να είμαστε μαζί αυτές τις ώρες», σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αμβούργο.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο φόβο να μας αλλάξει», έγραψε στο twitter ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στην αυριανή πορεία.

«Μπλόκο» στη Λεπέν

Από την κινητοποίηση αποκλείστηκε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. «Η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες» δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Monde, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί η ιδία από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν στην πορεία έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».