Με το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται πλέον ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί τα νέα μέτωπα που ανοίγονται την προσεχή διετία και ενώ η υγειονομική κρίση σοβεί δημιουργώντας πίεση στο ΕΣΥ και φέρνοντας τους ανεμβολίαστους προ των ευθυνών τους, καθώς από σήμερα οι υγειονομικοί που δεν έσπευσαν να εμβολιαστούν τίθενται σε αναστολή εργασίας και έπεται συνέχεια με νέες κατηγορίες εργαζομένων να εντάσσονται στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εάν η έξαρση του κορονοϊού δεν περιχαρακωθεί.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και μπορεί με τον ανασχηματισμό να μην προέκυψαν γενναίες μεταβολές στα υπουργεία, ωστόσο η αλλαγή σκυτάλης στο χαρτοφυλάκιο του Υγείας με την έλευση του Θάνου Πλεύρη και της συντονίστριας Διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Ασημίνας Γκάγκα έχουν τη δική της σημειολογία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πλέον σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ανεμβολίαστους, ενώ παράλληλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ.
Εκτός ο Χρυσοχοΐδης
Στη λογική της απόδοσης ευθυνών για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου εντάσσεται η αποπομπή του μέχρι πρότινος υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο διαδέχθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Αντίθετα, ο Νίκος Χαρδαλιάς «μετακομίζει» από την Πολιτική Προστασία και εγκαθίσταται πλέον στη Μεσογείων στο πόστο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.
Μπέρδεμα με Αποστολάκη
Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο όμως του ανασχηματισμού αποδείχθηκε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το νέο αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητα και την πυροσβεστική και ενώ ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για αποστασία, αποφάσισε να αρνηθεί τον υπουργικό θώκο επικαλούμενος την απουσία διακομματικής συναίνεσης στο πρόσωπό του. Επικράτησε για λίγη ώρα παγωμένη πολιτικά ατμόσφαιρα και στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση που «άδειαζε» τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον κατηγορούσε για δειλία απέναντι στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο κατηγορούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χυδαιότητα που οδήγησε στο να δυναμιτίσει μία απόπειρα εθνικής συνεννόησης σε ένα τόσο κρίσιμο για τη χώρα θέμα.
Σε αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής
Πάντως η κυβέρνηση θα επιμείνει στην απόφασή της για σύσταση ξεχωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής σε δεύτερο πλέον χρόνο για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία. Στόχος είναι η επιλογή να είναι ευρύτερης αποδοχής με το σκεπτικό ότι οι προκλήσεις του εν λόγω υπουργείου ξεπερνούν τα όρια των κομματικών γραμμών και απαιτείται να υπάρχει διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο.
Σε πρώτη φάση, όπως ανακοινώθηκε, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον νεοορκισθέντα υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα διατηρεί και την αρμοδιότητα της πυροσβεστικής, τον δε επιχειρησιακό συντονισμό θα έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Σε Σλοβενία και Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός
Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζει το πρόγραμμά του σήμερα ο πρωθυπουργός πραγματοποιώντας διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša και τον Πρόεδρο Borut Pahor, ενώ στις 11.00 θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο του Bled Strategic Forum 2021.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, αλλά και με αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.