Σε δύσκολο μονοπάτι βαδίζει η κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει το ένα μέτωπο και ξεσπάει το επόμενο. Η διαχείριση των πυρκαγιών και οι αστοχίες που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκάλεσαν – όπως είναι αναμενόμενο- πολιτική φθορά, την οποία επιχειρεί το Μαξίμου να λειάνει εκταμιεύοντας άμεσα κονδύλια για τους πυρόπληκτους και απλοποιώντας τις διαδικασίες για να καταλήξουν σύντομα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε σε πρώτη φάση τις ισορροπίες στο Μαξίμου ανακατανέμοντας αρμοδιότητες και έκλεισε για μια ακόμα φορά τα σενάρια για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παραμένει ενεργά στο τραπέζι το ενδεχόμενο δομικού ανασχηματισμού, ο οποίος τοποθετείται χρονικά πριν τη ΔΕΘ και αυτό γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ριζικά την ατζέντα στέλνοντας στους πολίτες το μήνυμα για μια νέα αρχή.
Άλλωστε, η πίεση για την απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλη και το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να εκτονωθεί η βαλβίδα. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός θα καταδείξει τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του. Πάντως, η απόφαση για σαρωτικό ανασχηματισμό σίγουρα δεν θα ληφθεί όσο τα πύρινα μέτωπα παραμένουν ενεργά – όπως σήμερα στα Βίλια– αλλά όταν σβήσουν όλες οι φωτιές.
Έμφαση στο επιτελικό κράτος
Η αναδιάταξη των δυνάμεων στο περιβάλλον στο Μαξίμου που έγινε με την αναβάθμιση του Χρήστου Τριαντόπουλου στη θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
Η ενίσχυση της επικοινωνιακής πολιτικής με την τοποθέτηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος έχει πλέον αναλάβει κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση δείχνει την πίστη του πρωθυπουργού στην αποτελεσματικότητα που φέρνει το επιτελικό κράτος –γι’ αυτό άλλωστε και προχώρησε στις συγκεκριμένες σημειακές αλλαγές, καθώς εκτιμά ότι με αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης θα μπορέσει να κερδίσει τα στοιχήματα της πανδημίας, της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και της διαχείρισης των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.