Σε αλλαγές των πολιτικών ισορροπιών στο Μαξίμου προχώρησε ο πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν τη χώρα, επιλέγοντας τη λύση της εσωτερικής αναδιάταξης με ένα σχήμα δύο υπουργών επικρατείας και δύο υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται αναλαμβάνοντας το υπουργείο Επικρατείας με τις ίδιες αρμοδιότητες αλλά με δυνατότητες να λαμβάνει και να εκτελεί καίριες κυβερνητικές αποφάσεις. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης παραμένει στο ίδιο πόστο συνεχίζοντας να δίνει τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής, συμμετέχοντας στην κεντρική χάραξή της και μέσω των εμφανίσεών του στα ΜΜΕ.

Παράλληλα, ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος -όπως προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός- αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Ουσιαστικά, από πλευράς της κυβέρνησης είναι το πρόσωπο που θα «τρέχει» το project της στήριξης των πυρόπληκτων, καθώς όπως επισήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χρειαζόμαστε διοικητική και πολιτική υποστήριξη από έναν άνθρωπο που θα ασχολείται μόνο με αυτό». Ο Χρήστος Τριαντόπουλος πιστώνεται την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών με σημαντικότερη αυτής του «Ιανού».

Δεύτερος υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για έναν πολιτικό που προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017 διετέλεσε Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 2017 είχε οριστεί και Σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα καταναλωτή.

Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να αλλάξει σε αυτή την κρίσιμη φάση το πρόσωπο της κυβέρνησης, δίνοντας διαφορετική εικόνα προς τα έξω.

Ανασχηματισμός: Οι καραμπόλες

Ο μετασχηματισμός του μηχανισμού στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε όμως και καραμπόλες. Έτσι, ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Γιάννη Οικονόμου και ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Και στο βάθος… ανασχηματισμός

Με τις αιφνίδιες αυτές διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και επί της ουσίας να ορίσει σε θέσεις – κλειδιά τα πρόσωπα που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την σύντομη και ουσιαστική επούλωση των πληγών που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα των προηγούμενων ημερών.

Το «χαρτί» του δομικού ανασχηματισμού δεν έχει «καεί» απλά σπρώχνεται χρονικά λίγο προς τα πίσω και όπως όλα δείχνουν πριν την ΔΕΘ, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και όσο ακόμα η κατάσταση είναι πολιτικά ρευστή.