«Στους συνομιλητές μου, και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, υπενθυμίζω ότι η πολιτική που εμείς ακολουθήσαμε είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση ακραίων στοιχείων φονταμενταλισμού στη Θράκη» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας με θέμα «Θράκη: Αδύνατος κρίκος ή συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα», κατά τη διάρκεια “ενημερωτικής συνάντησης” με ομογενείς επιχειρηματίες, καθηγητές, ιερείς και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων και κοινοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης.
Για το ίδιο θέμα μίλησε, επίσης, και σε συγκέντρωση που έγινε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, και στο περιθώριο της Συνέλευσης είχε αρκετές επαφές με συναδέλφους του άλλων χωρών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», που για έναν αιώνα (σ.σ. τον Απρίλιο του 2015 ο έντυπος «Ε.Κ.» συμπληρώνει 100 χρόνια από την ημέρα της έκδοσής του στη Νέα Υόρκη) «έχει κάνει πράξη και δικαιολογήσει απόλυτα το όνομά του, σ’ ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο», αλλά και που ξεκινά την εκστρατεία ενημέρωσης για τα ζητήματα της Θράκης από τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας και από τον απόδημο ελληνισμό.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους ανέλαβε αυτήν την «εκστρατεία ενημέρωσης», ο κ. Στυλιανίδης, είπε: «Νομίζω ότι είναι λάθος το να προσπαθούμε να σπρώξουμε τα διάφορα ζητήματα κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τα βγάζουμε πάνω στο τραπέζι και να τα παρουσιάζουμε με τις πραγματικές τους διαστάσεις. Στην υπόθεση της Θράκης, λοιπόν, η Ελλάδα νομίζω ότι έχει πετύχει τις εξετάσεις της και σε διεθνές επίπεδο. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε προέρχονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είτε προέρχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δικαιώνουν την πολιτική της Ελλάδας και αναγνωρίζουν σ’ αυτήν ότι πέτυχε την οικοδόμηση μιας ανοικτής, δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα. Κι αυτό το μοντέλο της μετριοπάθειας και της ανοχής είναι ένα μοντέλο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει προς τα έξω να προβληθεί αυτήν την κρίσιμη ώρα που αντιμετωπίζουμε στα ανατολικά ζητήματα, ζητήματα φονταμενταλισμού, τζιχαντισμού κ.λπ. Εγώ πάντοτε στους συνομιλητές μου, και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, υπενθυμίζω ότι η πολιτική που εμείς ακολουθήσαμε είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση ακραίων στοιχείων φονταμενταλισμού στη Θράκη. Κι αυτή η πλευρά πρέπει να αναδειχθεί».
Η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης περιστράφηκε, μεταξύ άλλων, σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος σχετίζονταν με την προβολή της Θράκης και του γεωστρατηγικού της ρόλου στις επενδύσεις, «που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς -ξεκινώντας από τις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την παιδεία και τον πολιτισμό-, και στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και του ανθρωπίνου δυναμικού».
Ο δεύτερος άξονας σχετίζονταν με τις «τουρκικές διεκδικήσεις και τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας», όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «η μουσουλμανική μειονότητα απαρτίζεται από τους τουρκογενείς, τους Πoμάκους και τους Αθίγγανους» και «η Τουρκία έχει καταπατήσει τη Συνθήκη της Λοζάνης, παρέχοντας κίνητρα στους μουσουλμάνους για να εξυπηρετήσουν τις δικές της διεκδικήσεις».
Ο τρίτος άξονας αφορούσε τον ρόλο της ελληνικής πολιτείας στη «δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «στις συνέπειες των εσφαλμένων πολιτικών που υιοθετήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης».
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι πρότεινε την ίδρυση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, τονίζοντας «την αναγκαιότητα για ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας» και μίλησε για την παροχή φορολογικών κινήτρων στις ξένες επενδύσεις.
Τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός σε τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Παιδείας, Μεταφορών και Εσωτερικών), καλωσόρισε ο εκδότης-διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, επισημαίνοντας ότι «ο “E.K.” ήταν από τα πρώτα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ανέδειξε το θέμα της Θράκης σε μείζον εθνικό θέμα και από τους πρώτους που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου».
Ο κ. Διαματάρης σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια που επισκέπτεται την Ελλάδα, «όλο και πιο συχνά ακούω από ανώτατους παράγοντες της γενέτειρας να αναφέρεται το ζήτημα της Θράκης- και στο τελευταίο μου ταξίδι στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, υπέβαλα σε έναν ανώτατο παράγοντα της ζωής του τόπου την έξης ερώτηση: «Ποιο είναι το εθνικό θέμα για το οποίο χάνετε τον ύπνο σας το βράδυ»; Περίμενα να ακούσω το Κυπριακό, καθώς το «Μπαρμπαρός» είχε μπει πριν λίγο καιρό στην ΑΟΖ της Κύπρου, ή το Αιγαίο. Αντί αυτού μου είπε: η Θράκη».
Ο κ. Στυλιανίδης, τόσο στη συνάντηση του με ομογενείς στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», όσο και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, απάντησε σε ερωτήσεις ομογενών που αφορούσαν το σύνολο των ζητημάτων της Θράκης.
Στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων παρέστη ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης. Τον βουλευτή Ροδόπης καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για έναν πολιτικό που ξέρει πολύ καλά τα θέματα και τα προβλήματα της Θράκης», και «εμείς, ως Ομογένεια, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να βοηθήσουμε την πατρίδα μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές».