Τις τέσσερις αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα ανέλυσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην εκπομπή «Online», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και μετά τις 23 Αυγούστου θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Οι άξονες των αλλαγών σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα είναι οι εξής:
- Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα
- Αλλάζουν οι διατάξεις για την υπό όρους απόλυση και δεν είναι τόσο ελαστικοί
- Αυξάνεται το πλαίσιο των ποινών για ορισμένα αδικήματα
- Δίνεται η δυνατότητα για εξέταση αδικημάτων κατά προτεραιότητα μετά από εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση του χρόνου παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, για την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο δουλειάς που θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και θα τιμωρείται μόνο με φυλάκιση, αλλά και στο ότι σταματούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για έκτιση μέρος της ποινής με βραχιολάκι σε καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα.
«Θέλουμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα. Υπήρξαν πολλές ατέλειες και δυστυχώς -λυπάμαι που το λέω, υπήρχαν πολλά μείζονος σημασίας ποινικά αδικήματα τα οποία είχαν υποβαθμιστεί με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2019», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Διευκρίνισε ότι οι πρώτες αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα αφορούσαν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει προβλήματα και αφορούσαν υποθέσεις δημοκρατίας αλλά και το ότι η Ελλάδα είχε εκτεθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο γιατί είχε πλημμεληματοποιηθεί η ενεργητική δωροδοκία.
Οι αλλαγές που γίνονται τώρα, συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν γίνονται εν θερμώ, ούτε υπό το βάρος πρόσφατων περιστατικών που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί εγκαίρως και συστάθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των αλλαγών.