Την μέρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έφθασε στην Ελλάδα επέλεξε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν για να θέσει ζητήματα των Μουσουλμάνων της Θράκης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –από το βήμα της Βουλής την ώρα που συζητιόταν ο προϋπολογισμός- επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για «αναλγησία» σε σχέση με τα πάγια αιτήματα των Μουσουλμάνων της Θράκης και ζήτησε να διδάσκεται το Κοράνι στη μητρική τους γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία.

Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης «κατήγγειλε» τη διδασκαλία του Κορανίου στην ελληνική γλώσσα σε όλα τα μειονοτικά σχολεία και επανέφερε το αίτημα περί ίδρυσης δίγλωσσων σχολείων. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό το να απαγορεύεται να διδάσκουν ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία οι δάσκαλοι-μέλη της Μειονότητας, απόφοιτοι από τα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τι να σχολιάσω για το άλλο μεγάλο έργο, το νόμο για τους ιεροδιδασκάλους; Βάλατε τους ΕΠΑΘίτες στα ιεροσπουδαστήρια να διδάσκουν το Κοράνι. Μα, είναι δυνατόν να διδάσκεται το Κοράνι στα ελληνικά; Δημιουργείτε σύγχυση στα παιδιά, δεν το καταλαβαίνετε;», πρόσθεσε ο κ. Χατζηοσμάν.

Επίσης επανέλαβε το πάγιο αίτημα μέρους της μειονότητας περί εκλογής Μουφτή και είπε: «Γιατί δεν συζητάτε με τη Μειονότητα; Γιατί παίρνετε αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς; Τουλάχιστον, ακούστε τις θέσεις, τις προτάσεις μας, κάντε μια σωστή διαβούλευση και μετά βάλτε τα κάτω και αποφασίστε. Αν θέλετε, μπορείτε να λύσετε το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό του Μουφτή. Δεν είναι δικαίωμά μας να εκλέγουμε τον θρησκευτικό μας ηγέτη; Το ίδιο και για το θεσμό του Αρχιμουφτή. Γιατί δεν βάζουμε στο τραπέζι αυτά τα θέματα;».

Όπως συμπλήρωσε «προσπαθούμε επί δεκαετίες να λύσουμε μειονοτικά προβλήματα. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νόμοι που δεν εξυπηρετούν κανέναν».

Το… ξέσπασμα του δεν τελείωσε εκεί όμως. «Νομοθετήστε την εκλογή των μελών των διαχειριστικών επιτροπών. Τα βακούφια μας διοικούνται από ανθρώπους διορισμένους από τη Χούντα. Αυτό αρμόζει στις διατάξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων;… Και εάν τελικά τόσο πολύ σας ενδιαφέρει η μειονοτική εκπαίδευση, τότε δεχθείτε το αίτημά μας για ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων» κατέληξε ο Χατζηοσμάν.