Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους μίλησε Παραπολιτικά 90,1 ο Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι η πόλωση είναι εν πολλοίς τεχνητή αλλά θα μπορούσαν οι πολιτικές δυνάμεις σε μείζονα ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και τα εθνικά θα διασφαλίσουν ένα ευρύ συναινετικό τοπίο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.
Σε ότι αφορά την εκλογή ΠτΔ, ο Φώτης Κουβέλης κατέστησε σαφή την ανάγκη να αποδραματοποιηθεί η διαδικασία.
Δείτε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Το ζήτημα είναι ο ΠτΔ για να εκλεγεί, πρέπει να εξασφαλίζεται ένα ευρύτερα συναινετικό πεδίο, τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία. Δεν υπάρχουν αυτές οι συναινέσεις. Κατά συνέπεια, ας αποδραματοποιήσουμε το θέμα της εκλογής του νέου ΠτΔ».
Για το ενδεχόμενο εκλογών
«Ακόμη, και το ενδεχόμενο των εκλογών, ας αντιληφθούμε όλοι, ότι μπορεί να αποτελεί και μια λυτρωτική διαδικασία για την κοινωνία, η οποία μέσα στην ασφυξία αυτού του πολωμένου κλίματος, πρέπει να αποφανθεί η ίδια».
Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
«Mετά από τις θυσίες δύο και πλέον ετών του ελληνικού λαού και με δεδομένη την αποτυχία των μέτρων σε πάρα πολλούς τομείς, των μέτρων που επέβαλε και διεκδίκησε η τρόικα και οι δανειστές μας, πρέπει αυτή την αναγνώριση του λάθους τους να την μετατρέψουν σε μία διαφορετική αντίληψη για το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Διότι, εκείνο το οποίο, σήμερα, ζητούν οι εκπρόσωπο των δανειστών δεν είναι μόνο οι περαιτέρω διευκρινήσεις επί των προτάσεων και των εισηγήσεων της κυβέρνησης για να επανέλθει η τρόικα στην Ελλάδα και να επέλθει συμφωνία. Ζητούν να υπάρξουν μέτρα, ιδιαιτέρως επαχθή αλλά και αναποτελεσματικά για την συνολικότερη υπόθεση της οικονομίας μας.
Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 13% από το 6,5% που είναι σήμερα, παρά το γεγονός, ότι η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι αυτό θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, έναντι των υπολοίπων χωρών και πέραν αυτού, η πτώση της τουριστικής κίνησης, η μείωση της κλίμακας της τουριστικής κίνησης θα έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί και ένα σημαντικό ποσοστό από το ΑΕΠ, με το δεδομένο, ότι ο τουρισμός συμβάλλει, αποφασιστικά, με υψηλά ποσοστά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Ζητούν, επίσης, ότι θα πρέπει οι συντάξεις να παγώσουν μέχρι και το 2017, ώστε – λένε -το δημόσιο να εξοικονομήσει περίπου 190 εκ. ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 90 εκ ευρώ στην επόμενη τριετία από την εξεύρεση –λέει -παραβατών.
Όλα αυτά δημιουργούν περαιτέρω επιβάρυνση της ελληνικής κοινωνίας και επιπροσθέτως, δεν διαμορφώνουν συνθήκες εξόδου της οικονομίας μας από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται».
Η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους
Κατέθεσα στον ΠτΔ μια πρόταση εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Επιτέλους, μπορούμε για ζητήματα τα οποία είναι μείζονα να συνεννοούμεθα. Και μείζον ζήτημα είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους. Διότι, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια.
Έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο, αντανάκλαση και συνεπαγωγή, ακόμα και σε αυτά τα οποία, αυτή την ώρα, η τρόικα -θα έλεγα- αβάσιμα όσο και προκλητικά ζητάει από την χώρα μας. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση επ’ αυτού. Λυπάμαι, όμως, αυτός ο κοινός πολιτικός τόπος και ανεξάρτητα από τις πολιτικές αντιθέσεις, που έχουν οι πολιτικοί σχηματισμοί, μεταξύ τους, δεν εξευρίσκεται κι αυτό είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τι θα γίνει όταν τα λεγόμενα εθνικά μας ζητήματα περικλειστούν από μια περαιτέρω ένταση, η οποία δεν πρέπει να αποκλείεται. Δεν θα χρειαστεί κι εκεί ένας κοινός εθνικός τόπος;».