Την ανάγκη εγκαθίδρυσης μιας νέας φιλοσοφίας στις σχέσεις Περιφέρειας και δήμων τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη σημερινή της συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η συνεργασία αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να δομηθεί στη βάση αμοιβαιότητας, ίσως ευκαιριών, αντικειμενικότητας και ιεράρχησης των προβλημάτων μεταξύ των δήμων.

Εμμένοντας στη στενή σχέση που πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ Περιφέρειας και δήμων Αττικής, η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται τα τρία «σίγμα» -συνεργασία, συναντίληψη, συντονισμός-, ώστε να διαμορφωθεί μια ουσιαστική πρόταση έναντι της κεντρικής διοίκησης και να τεθεί συγκεκριμένη ατζέντα με τις προτεραιότητες».

Όπως τόνισε, η συμπόρευση Περιφέρειας Αττικής-ΠΕΔΑ είναι αναγκαιότητα που εκπορεύεται από τις σημερινές πιεστικές ανάγκες, όπως η σοβούσα ανθρωπιστική κρίση και οι συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενη στην αποδυνάμωση Περιφερειών και δήμων από ανθρώπινο δυναμικό, σημείωσε: «Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε. Με την έννοια ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφυλάσσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ρόλο του άβουλου εκτελεστή των πολιτικών λιτότητας».

Η περιφερειάρχης πρότεινε τη σύσταση μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της ΠΕΔΑ και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Επίσης, ζήτησε από την ΠΕΔΑ να συνδράμει, ώστε να ιεραρχηθούν τα προβλήματα της Αττικής για να μπορέσει η Περιφέρεια να ιεραρχήσει καλύτερα τις επιλογές των λύσεων.

Με πρωτοβουλία της ΠΕΔΑ και την υποστήριξη της Περιφέρειας, συμφωνήθηκε να διοργανωθούν θεματικές ημερίδες και συνέδρια για μια σειρά προβλημάτων, όπως τα απορρίμματα, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι συγκοινωνίες, το πράσινο κ.ά., ώστε να συνδιαμορφωθεί μια κοινή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.