«Στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς, χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, αλλά με θώρακα και με λεφτά στην άκρη αν χρειαστούν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρις ότου παρουσιαστούν ανάγκες, σε κάθε περίπτωση πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Επιπλέον: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει 1 Ιανουαρίου να έχουμε μια ασφαλή καθαρή κατάσταση». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους σκληρή, ουσιαστική και δύσκολη, σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη νέα φάση, η οποία, όπως είπε, είναι προβλεπόμενη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεν είναι ένα μνημόνιο για την Ελλάδα, είναι μια γραμμή πιστωτική που θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αν θα έχει πρόβλημα με τις αγορές, και πως αυτές οι γραμμές υπάρχουν και από την ΕΚΤ και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για όλες τις χώρες.
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ουσιαστικά συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα. Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι δημιούργησε νευρικότητα χτεσινό δημοσίευμα «που δεν αφορούσε την πραγματικότητα γιατί ποτέ δεν υπήρχε σχεδιασμός να κληθεί απ’ τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση από κοινού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε: «Ευτυχώς μου διαμηνύθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Άγκυρα και ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».
Γενικότερα υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ενότητα τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, ενημέρωση, κοινό παρανομαστή, κοινή εθνική στρατηγική. Άσκησε δε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι μεσούντων δύο πολύ μεγάλων προκλήσεων, της διπλής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και της διεθνοπολιτικής και περιφερειακής αστάθειας, υπάρχει μιζέρια του πολιτικού κλίματος. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί η διαπραγμάτευση να γίνεται από καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και να υπάρχει συνεχώς η απειλή της ασυνέχειας του κράτους.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον κατάλογο θεμάτων που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τα οποία είναι ίδια και για την ολοκλήρωση του τρέχοντος τελευταίου προγράμματος και για το νέο καθεστώς στο οποίο θα μπει η χώρα. Ειδικότερα, είπε ότι δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Υπάρχουν όμως, σημείωσε, διαρθρωτικές αλλαγές «και η χώρα χρειάζεται κι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές», προσθέτοντας ότι οι πολίτες θέλουν αγορά ανοικτή, κανονικό κράτος, φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα». «Δεν μπορεί να ζητάς αυτή τη στιγμή να γίνουν κινήσεις που δεν έχουν αποδεδειγμένη χρησιμότητα», τόνισε και είπε ότι με τις 100 δόσεις ο κόσμος θα έρθει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν μπορεί να δημιουργείς θέματα εκ του μη όντως σε μια κοινωνία πολύ ώριμη και υπεύθυνη», για να υπογραμμίσει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα απεργιών και ανταπεργιών και πως ούτε επιχειρήσεις, που αντέχουν και δεν καταρρέουν μέσα από τη χρεοκοπία και την πτώχευση, θέλουν ομαδικές απολύσεις.
Επιπλέον, ανέφερε πως δεν θέλει να κρύψει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, για να προσθέσει ωστόσο ότι αναμφίβολα η σχέση με το ΔΝΤ είναι πια διαφορετικού τύπου, γιατί το κριτήριο μας είναι τα επιτόκια και ότι «θέλουμε να υπάρχει μια σχέση του ΔΝΤ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που είναι θεσμική, όπως προβλέπει ο ΕΜΣ. Αναφορικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι είναι εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο και πως εκτός από τον κ. Ρέγκλινγκ το λέει τώρα και ο κ. Ντράγκι και πως η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί η ειδική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους του 2012, κάτι που, όπως επισήμανε, προβλέπεται ρητά από τις αποφάσεις του Eurogroup και συνιστά εφαρμογή παλιών ειλημμένων αποφάσεων.
Χωρίς να κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει και ένα κόμμα-«μπαλαντέρ» του «τεχνητού διπολισμού» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχεται τον τεχνητό διπολισμό και μάλιστα ενώ δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες. «Ωραία άποψη αυτή και κυρίως νεωτερική» σχολίασε. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε εκ νέου για διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης, του πλαισίου του διαλόγου της εθνικής διαπραγμάτευσης και είπε ότι προσωπικά είναι οπαδός του Συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων και για τα εθνικά και για τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης. «Δηλαδή η παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή δεν θα μπορέσει να παρεμποδιστεί γιατί υπάρχει και το συνταγματικό φόρουμ», πρόσθεσε. Επιπλέον υποστήριξε ότι όσοι νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης μέσω του Συντάγματος κάνουν λάθος. Είπε επίσης πως όταν ανοίγει η συζήτηση για το Σύνταγμα ανοίγει και η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, για να σχολιάσει ότι υπάρχουν παράγοντες του δημόσιου βίου, κόμματα καινούρια που θέλουν την κατάργηση της αυστηρότητας του Συντάγματος.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν έχει πει ποτέ ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, αλλά ότι λέει πάντα πως πρέπει να συγκεντρωθούν. «Αν επιβληθεί η άποψη του καιροσκοπισμού και του εκβιασμού η χώρα θα πάει σε εκλογές με πολύ σκληρά διλήμματα», τόνισε και υποστήριξε ότι οι εκλογές κρίνονται προεκλογικά. Σημείωσε ακόμα ότι ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης είναι η εθνική σταθερότητα και πως αυτή είναι και η προσωπική του φιλοδοξία και πως γι’ αυτό κάνει και πολύ μεγάλη υπομονή.
Ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τον Ιανουάριο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΟΕΣ, τα κλιμάκια να είναι ενεργά και πανταχού παρόντα, να προχωρήσουν τα κοινωνικά και επαγγελματικά δίκτυα. Τόνισε ότι ο σεβασμός των εταίρων στο ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτος, όπως και του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτούς. Επιπλέον, προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη εκδήλωση για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη μετά μνημόνιο εποχή. Σημείωσε ότι έχει σημασία η ενότητα του χώρου και ότι ως προς αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συναντήσεις, εξηγώντας ότι η ευθεία συνεννόηση είναι η λύση. Είπε ότι είχε μια ειλικρινή και πολύ παραγωγική συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου και ότι αύριο θα συναντηθεί με χαρά με τον κ. Σημίτη για να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις, «με την τεράστια εμπειρία που έχει».