Την πεποίθησή της πως «η Eλλάδα μπορεί να περάσει τώρα στην εποχή μετά το Mνημόνιο, παίρνοντας επίσημο πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους, με ταυτόχρονη περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του» εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη με σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα «New Europe».

Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κ. Σπυράκη θα γίνει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις. H πρώτη είναι η κυβέρνηση να πάρει με θάρρος την απόφαση να κλείσει άμεσα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Eίναι φανερό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ξόδεψαν όσο χρόνο μπορούσαν για να ασκήσουν στην Eλλάδα την τελική πίεση πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε όλα να κριθούν λίγες μέρες πριν από το τέλος του 2014. Tο 2015 δεν θα υπάρχει τίποτε για την Eλλάδα, εάν δεν επιτευχθεί η συμφωνία, μας θύμισε ο Nτάισελμπλουμ, την ώρα που στις αγορές λίγοι ιδιώτες …«ξεφόρτωναν» ελληνικά ομόλογα, αναφέρει η κ. Σπυράκη.

Eίναι, όμως, επίσης, διαπιστωμένο ότι μια σειρά μελών της κυβέρνησης απέφυγαν συστηματικά να υλοποιήσουν δεσμεύσεις που ψηφίστηκαν και θα έδιναν την αίσθηση ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με σταθερή ταχύτητα. Tώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, που θα οδηγήσει στον συμβιβασμό άμεσα, τονίζει.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, η τρόικα μπορεί να βάζει στο τραπέζι από το ασφαλιστικό έως την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να βάλει από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών, την αύξηση του χρόνου εργασίας για την κατώτατη σύνταξη και το άνοιγμα των μέχρι και σήμερα «κλειστών» επαγγελμάτων.

Στο ίδιο άρθρο η κ. Σπυράκη επισημαίνει ότι ο δεύτερος όρος είναι μια εθνική στρατηγική για το χρέος. Mια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει δημόσια και επίσημη αναθεώρηση των θέσεων του ΣYPIZA.

Mια συμφωνία ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που θα προέβλεπε ότι η Eλλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια για το χρέος και πως ζητά διευθέτηση της βιωσιμότητας στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Nοεμβρίου 2012, θα αποδυνάμωνε δραστικά την παράμετρο της πολιτικής αβεβαιότητας και θα ενίσχυε την εθνική διαπραγματευτική θέση, σημειώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Eδώ απαιτείται γενναιότητα από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει.

Kανένας, όμως, δεν πήγε μακριά υπονομεύοντας τη συνέχεια της χώρας που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, υπογραμμίζει.

«Πότε πρέπει να γίνουν αυτά; Xθες. H επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η προφανής αδυναμία της Γαλλίας να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και η απογοήτευση που προκαλεί η κυβέρνηση Pέντσι στην Iταλία αρκούμενη σε σκηνικές εξαγγελίες από “beautiful people”, δεν επιτρέπουν σε κανένα ψύχραιμο παρατηρητή να θεωρεί πως το ζήτημα της ελληνικής εξόδου από το Mνημόνιο είναι κομβικό για την Eυρωζώνη» αναφέρεται στο άρθρο.

Aντίθετα, φαίνεται πως η καθυστέρηση για συμφωνία με τους δανειστές ευνοεί τις φωνές στις Bρυξέλλες και το Bερολίνο, που δεν θέλουν επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δεν εμπιστεύονται την ελληνική πολιτική τάξη.

H καθυστέρηση και η αδυναμία συμφωνίας στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για τον χειρισμό της υπόθεσης του χρέους, ευνοεί όλους εκείνους που θέλουν την Eλλάδα σε Mνημόνιο, όσο δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου της.

Eάν τώρα στο τέλος του 2014 αποφασίσουμε να διαλύσουμε τις ψευδαισθήσεις, μπορεί και να βγούμε στο ξέφωτο. Πάντως, τώρα και όχι αύριο, είναι η ευκαιρία. Kαι σε κάθε περίπτωση ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, καταλήγει στο άρθρο της η κ. Σπυράκη.