Κατά την αντιφώνηση στην τελετή ανακήρυξης της σε επίτιμη δημότη του δήμου Σερρών, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στάθηκε στο αδούλωτο πνεύμα των κατοίκων της περιοχής, που -όπως είπε- τους ώθησε να συμμετάσχουν σε όλες τις προεπαναστατικές κινήσεις των υπόδουλων Ελλήνων και να αψηφήσουν τις σφαγές, τους εξανδραποδισμούς, τις λεηλασίες, τις καταστροφές που επακολουθούσαν μετά από κάθε ξεσηκωμό.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της πόλης των Σερρών πριν 108 χρόνια, λέγοντας πως «οι Σερραίοι πλήρωσαν ακριβά τον ασίγαστο έρωτά τους για την ελευθερία, όμως η πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης πριν από 108 χρόνια διέγραψε μονομιάς τα δεινά πενήντα τριών δεκαετιών σκλαβιάς -έστω κι αν η ελληνική σημαία υψώθηκε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι απερχόμενοι Βούλγαροι».

Ξεχώρισε την ηρωική μορφή του Σερραίου πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παπά, τραπεζίτη και μέλους της Φιλικής Εταιρίας, ενώ έκανε αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας: «Πυρπολημένη, ερειπωμένη, θυσιασμένη στο βωμό της πατρίδας, η πόλη των Σερρών θα αναδυθεί από τις στάχτες της “σαν πρώτα ωραία, ανθηρή και ακμαία”, χάρη στο σθένος και την ακατάλυτη αισιοδοξία των κατοίκων της.

Σθένος που χαρακτήριζε, σε όλη την πολιτική του διαδρομή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άξιο τέκνο της Πρώτης Σερρών, κορυφαίο δημόσιο άνδρα της μεταπολίτευσης, Ευρωπαίο πολιτικό με καθολική αποδοχή και πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδας στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι τιμή για μένα η ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη των Σερρών, μιας πόλης με μακρά ιστορία, από τις λίγες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που εδώ και 3.200 χρόνια ζει, δημιουργεί και ακμάζει, αναγεννώμενη σε κάθε καμπή της διαδρομής της μέσα στον χρόνο», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Επί του θέματος συνέχισε: «Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή, αφού η ιδιότητα του συνδημότη σας, καθώς και η ανώτατη τιμητική διάκριση του δήμου, ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, μου απονέμονται στην επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών και της ενσωμάτωσης τους στον εθνικό κορμό. Μιας χαρμόσυνης στιγμής για την πόλη μετά από πεντακόσια τριάντα χρόνια καταδυνάστευσης, που όμως δεν έκαμψε την πίστη, της γλώσσα, το ελληνικό φρόνημα.

Γιατί οι Σέρρες, με “όπλο” την παιδεία, καλλιεργώντας τα ιδεώδη του διαφωτισμού και αφυπνίζοντας την εθνική συνείδηση των νέων, προετοίμασαν την ελευθερία τους».

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη της κ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη του δήμου Σερρών διάβασε ο πρόεδρος του σώματος, Βασίλης Κατιρτζόγλου. Ο δήμαρχος απένειμε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανώτατη τιμητική διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό των Αγίων Θεοδώρων και το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

Νωρίτερα η κ. Σακελλαροπούλου είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο, Αλέξανδρο Χρυσάφη, καθώς και τον μητροπολίτη Θεολόγο.

Μετά το Επισκοπείο περπάτησε, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη, μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, περπάτησε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους την υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Σακελλαροπούλου: Επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες των Σερρών

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες των Σερρών. Πρώτος σταθμός ήταν η βιομηχανία γάλακτος Κρι Κρι, όπου ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Παναγιώτη Τσινάβο.

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Οινοποιείο Κτήμα Νεραντζή, όπου ξεναγήθηκε από τον Νεραντζή Μητρόπουλο, δοκίμασε κρασιά και γνώρισε την 84χρονη μητέρα του, η οποία είχε ετοιμάσει παραδοσιακές πίτες και άλλα εδέσματα για την περίσταση.