Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι.

Ο πρώην υπουργός, του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη και η παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο, τόνισε ενώπιον της Ολομελείας ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως είναι τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι φέρεται ο ίδιος να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο, όταν έχει πωλήσει μετά από 20ετή θητεία στην πολιτική τη μισή του περιουσία και δεν έχει αγοράσει τίποτε:

Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας, σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Ο κ. Μπασιάκος επέμεινε ότι η κυριότητα στη Μονή είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο»

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στα διάφορα στάδια της υποθέσεως, για να υποστηρίξει ότι ο ίδιος ενήργησε βάσει των υποδείξεων των αρμοδίων και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο ίδιος για τυχόν σφάλματα ή λάθη των υπηρεσιών που ακολούθησαν στη συνέχεια.