«Δεν ήταν λίγες οι φορές, τόσο σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που είδαμε τα Κοινοβούλια να μετατρέπονται σε αρένες ακραίας, φασίζουσας ή και φασιστικής ρητορικής. Στη χώρα μας γνήσιος εκπρόσωπος του φασισμού στο Κοινοβούλιο υπήρξε από το 2012 έως το 2019 η Χρυσή Αυγή» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην ημερίδα της Βουλής των Ελλήνων υπό τον τίτλο: «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Στρατηγικής, κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους».
Όπως σημείωσε, «οι δημοκρατικοί θεσμοί αρχικά υποδέχθηκαν το φαινόμενο μάλλον μουδιασμένα. Αφενός η πολυετής οικονομική κρίση και αφετέρου η προσφυγική κρίση με τις δεκάδες χιλιάδες ροές (το 2015), συνοδευόμενη από ακραία ξενοφοβική ρητορική δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η πολιτική άνοδος του εθνικισμού δεν ήταν παρά μόνο το σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών διεργασιών. Όμως, δεν επρόκειτο απλά για ένα φασιστικό μόρφωμα εντός του Κοινοβουλίου. Η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση και καταδικάστηκε ως τέτοια από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο δικαστικός αγώνας ήταν μακρύς και ανήκει πρωτίστως στα θύματα και τις οικογένειές τους, που επωμίστηκαν ένα πραγματικά δυσανάλογο βάρος. Ένα βάρος που αναλογούσε στην οργανωμένη πολιτεία.
Ακόμη κι έτσι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δοκιμάστηκαν και η κάθε μία έδειξε τα αντανακλαστικά της. Προφανώς, ο αγώνας κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ρητορικής μίσους δεν τελείωσε εκεί».
Πρόσθεσε επίσης ότι «σήμερα, αν και υπάρχουν τάσεις και δυνάμεις προς τα εμπρός, ταυτόχρονα υπάρχουν τάσεις και δυνάμεις προς τα πίσω. Στην Κύπρο είδαμε πολύ πρόσφατα να εκλέγεται το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), που θεωρείται η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, ως 4ο κόμμα και να μπαίνει στην κυπριακή Βουλή, διπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρούμε με ενδιαφέρον την «αυτορρύθμιση» που επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την «έξοδο» των Βουλευτών του ουγγρικού Fidesz από τους κόλπους του αλλά και τις διεργασίες και τις συζητήσεις για ακροδεξιά συσπείρωση μεταξύ των Ευρω-Ομάδων “Ταυτότητας και Δημοκρατίας” (ID) και των “Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών” (ECR). Είδαμε την πρόσφατη νομοθεσία της Ουγγαρίας κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και την κοινή δήλωση καταδίκης των Κρατών-μελών και της Ελλάδας εν τέλει. Εν τω μεταξύ η ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙ ακόμη και κατά της πολυπολιτισμικότητας καλά κρατεί.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε λέγοντας πως «οπως η μάχη για την ελευθερία του λόγου είναι διαρκής έτσι και η μάχη κατά των διακρίσεων και της φασίζουσας ρητορικής είναι διαρκής και αναγκαία. Είναι ευθύνη όλων μας να δίνουμε αυτή τη μάχη καθημερινά. Η καταδίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ρητορικής μίσους και του φασισμού είναι κοινή, ευρωπαϊκή μας παρακαταθήκη και πρέπει να τη διαφυλάξουμε».