Δέκα ημέρες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που πήγε ένα βήμα μπροστά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέτοντας νέο πλαίσιο και «ξεκλειδώνοντας» την επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στην οποία αναμένεται να επαναξιολογηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η περιφερειακή διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού που δεν αφορά μόνον την Τουρκία αλλά και την Ιορδανία και τον Λίβανο και το Κυπριακό.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστηρίξει την ανάγκη χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους πρόσφυγες και όχι απευθείας προϋπολογισμών της Τουρκίας ή άλλων χωρών, ώστε να αξιολογείται καλύτερα η αποδοτικότητα και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. Το στίγμα έχει δώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει για τη χώρα μας είναι να εφαρμοστεί στην πράξη η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το Προσφυγικό, η οποία προβλέπει να επιστρέφουν στη γείτονα οι μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας και δεν δικαιούνται άσυλο.
Παράλληλα θα επιμείνει στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας, η οποία θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Θα επαναλάβει ότι ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί το «κλειδί» για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει μία Τουρκία στο άρμα της Δύσης έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να δεσμευτεί στο Διεθνές Δίκαιο.
Σύνοδος Κορυφής: Στο «μικροσκόπιο» το Κυπριακό
Να αποτυπωθεί ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων πως η Ευρώπη θα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια ζητεί Ελλάδα και Κύπρος, δεδομένου ότι οι κινήσεις Ερντογάν εγείρουν ανησυχία για τους χειρισμούς του στο κρίσιμο θέμα του Κυπριακού. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει προαναγγείλλει επίσκεψη στα κατεχόμενα τον Ιούλιο είναι ενδεικτικό των προθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να σταλούν θετικά μηνύματα στην Τουρκία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Κυπριακό θα απασχολήσει έντονα την σημερινή συζήτηση των 27 ηγετών, όπου Αναστασιάδης και Μητσοτάκης αναμένεται να διαμηνύσουν εκ νέου ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξουν δύο κράτη στην Κύπρο και η επίλυση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.