«Δεν τίθεται κάποιο ζήτημα», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απαίτηση της τρόικας για απόσυρση της ρύθμισης των 100 δόσεων.
«Είναι ψηφισμένος νόμος. Προφανώς κάθε διαπραγμάτευση έχει τις δυσκολίες της, έχει τα προβλήματά της, δεν τα αγνοούμε όλα αυτά, όμως στο τέλος της ημέρας συμφωνούμε και με τους εταίρους και με τους δανειστές μας», σημείωσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον Real FM.
Στο ερώτημα αν προτίθεται η κυβέρνηση να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τα εθνικά θέματα η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Πιστεύω ότι καλόπιστα πολλοί μιλούν για τέτοιου είδους συναινέσεις, συνεννοήσεις και συναντήσεις. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο υπερβολών και εντυπωσιασμού. Εμείς, δεν πρόκειται να κάνουμε αυτό που κάνουν οι γείτονές μας. Δηλαδή, για εσωτερική κατανάλωση να “ανεβάσουμε” ένα θέμα. Αν λοιπόν με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα βέβαια και ετοιμότητα, αλλά πάνω απ’ όλα με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές εντυπωσιασμού, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, χωρίς να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο ζήτημα.
«Διότι η πραγματικότητα είναι ότι εμείς τασσόμαστε υπέρ της αποκλιμάκωσης, είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα, αλλά σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση. Και οτιδήποτε χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό δεν κάνει καλό στην πατρίδα μας. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, άλλωστε κινδυνεύσαμε να κατηγορηθούμε γύρω από αυτό. Εμείς όμως δεν θέλουμε να ανεβάσουμε τους τόνους, θέλουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα προς όφελος του ελληνικού λαού και των λαών της Μεσογείου. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να βάλουμε στην πολιτική κονίστρα αυτό το ζήτημα και να δημιουργούμε έτσι εικόνες οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος ή ότι έχουμε θορυβηθεί. Είναι καθαρά εθνικό θέμα αυτό και με βάση αυτό το εθνικό θέμα κινούμεθα και όχι τις συγκυρίες».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα θα συνεδριάσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, εκεί μετέχουν όλοι, άρα λοιπόν όλοι θα ενημερωθούν. Είναι πάρα πολύ απλό. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει μεγάλος θόρυβος γύρω από το θέμα και να τραβήξουμε τα βλέμματα. Αυτό ισχύει όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Τώρα, όσον αφορά στα άλλα θέματα, εμείς φαίνεται καταλαβαίνουμε διαφορετικά τη συνεννόηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς την καταλαβαίνουμε ως πραγματική συνεννόηση, αυτό που λέει η λέξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει τη συνεννόηση ως προάγγελο της παράδοσης της εξουσίας. Θέλει δηλαδή να γίνει ένα συμβούλιο για να του παραδοθεί η εξουσία ανεπίσημων τελετή. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί στη χώρα υπάρχει Δημοκρατία, γίνονται εκλογές, υπάρχει δεδηλωμένη».
Αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και στο αν τελικά το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος του έτους η κ. Βούλτεψη σημείωσε: «Το ΔΝΤ πηγαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιοδικά. Στην Ελλάδα ερχόταν από το 2000 περίπου, απλώς δεν γινόταν μεγάλη φασαρία γιατί μπορούσαμε να δανειζόμαστε. Το ζήτημα είναι ότι θα αποκτήσουμε με τους εταίρους μας μία νέα σχέση που θα μας επιτρέπει να φτιάχνουμε εμείς με ευελιξία το πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο για τη χώρα».