Για πολλά «σκοτεινά σημεία» στη νομοθετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνει λόγο το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται «για απολύτως τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις».
Η εκτενής ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι οι ρυθμίσεις του κ. Δένδια, που διαφημίζεται ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, αποτελούν έναν ακόμη πρόχειρο σχεδιασμό, χωρίς καμιά πιθανότητα επιτυχίας, γι’ αυτό και διάλεξαν να κατατεθούν ως εκπρόθεσμη τροπολογία για να μη συζητηθεί επαρκώς στη Βουλή.
Τα χαρακτηριστικά του νομοθετήματος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πρόκειται για οριζόντια μέτρα, που δεν θα προσφέρουν καμία ανακούφιση στους πραγματικά αδύνατους και στους μη έχοντες, εκχωρείται η πλήρης δικαιοδοσία στις τράπεζες για τη διαχείριση όχι μόνο του χρέους, αλλά και του σχεδιασμού του παραγωγικού χάρτη της χώρας, ενώ μεταφέρει τα βάρη από τις διαγραφές, που θα προσδιορισθούν από τις τράπεζες, στους Άλληνες φορολογούμενους.
Φαίνεται, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι τράπεζες θα αποφασίζουν την ταχεία εκκαθάριση των επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, χωρίς, όμως, να ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια βιωσιμότητας, που να λαμβάνουν υπόψη τη συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ για την ανάκαμψη της οικονομίας, τις θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και, βέβαια, τις ανάγκες της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν ο οφειλέτης, που έχει υποχρεώσεις στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες κλπ να πληρώνει χωριστές δόσεις σε όλους τους πιστωτές, χωρίς να υπολογίζεται το διαθέσιμο εισόδημά του και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αναγκαίο ποσό για την επιβίωση της οικογένειας, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Προσθέτει ακόμη ότι δεν είναι δυνατό να μην θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα των σχεδίων αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, αλλά να εκχωρούνται υπερεξουσίες στον τραπεζικό τομέα για αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «που βασίζεται σε μια συνολική διαχείριση από έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης χρέους», τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή είναι μια πρόταση ελπίδας για τον ελληνικό λαό