«Ως ένα ενιαίο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σαν σύνολο τοπικών προβλημάτων των επιμέρους χωρών», θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, επεσήμανε ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μιλώντας σε συνέδριο του «Economist» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για την πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η διέξοδος που θα επιλεγεί πρέπει να βρίσκεται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Επίσης, υποστήριξε ότι «πρέπει επιτέλους να σπάσει το απόστημα των αδιαφανών δικτύων οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων».
Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν ελπίδα για αναζήτηση καλύτερων λύσεων και απαντήσεων στις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι δεν μπορούν να εξεταστούν χωρίς να συσχετισθούν με τις ευρύτερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος τρόπος να βρεθεί λύση στο θέμα της Κύπρου είναι ο διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος, που θα εγγυούνται τα ενιαία κυριαρχικά δικαιώματα, η ενιαία διεθνής υπόσταση και η ενιαία υπηκοότητα, καθώς και η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως έχει ορισθεί από τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε.
Τόνισε δε την ανάγκη η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με την Κύπρο. Και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της γείτονος σχετικά με την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αντιβαίνουν την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και σε Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων, συναντήθηκε και με τριμελή αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.