Οι εργασίες της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνονται σήμερα, «τρέχουν» με πολλές διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τις ξένες αντιπροσωπείες υπουργών Τουρισμού από όλο τον πλανήτη.
Μάλιστα, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε ζητήματα που αφορούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την τουριστική εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα, όπως τονίστηκε, θα προσφέρει στο Ουζμπεκιστάν τεχνογνωσία στο πεδίο της τουριστικής εκπαίδευσης τόσο σε πανεπιστημιακό επίπεδο όσο και σε μεταδευτεροβάθμιο στάδιο. Παράλληλα, υπήρξε συνεργασία με την αρμόδια υφυπουργό της Πορτογαλίας για θέματα οινοτουρισμού, καθώς η ιβηρική χώρα έχει υψηλή τεχνογνωσία στο ζήτημα αυτό.
Την ίδια στιγμή, τονίζει η υφυπουργός Τουρισμού, οι ξένοι αξιωματούχοι επαινούν την Ελλάδα για το περυσινό ξεκίνημα της τουριστικής χρονιάς, την οργάνωση που έχει επειδείξει όλο αυτό το διάστημα με αποκορύφωμα το ψηφιακό πιστοποιητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζει η Ελλάδα, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην κρουαζιέρα κ.λπ. ήδη τα έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες, ενδεικτικό του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στον κλάδο του τουρισμού, όπως ανέφερε η κ.Ζαχαράκη.
Στη σημερινή, τελευταία ημέρα της διάσκεψης του ΠΟΤ στην Ελλάδα, που εστιάζει στην κρουαζιέρα, η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά χώρα εκκίνησης της κρουαζιέρας (Home Port) με την κ. Ζαχαράκη να σημειώνει ότι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμανιών, αλλά και για την τόνωση των τοπικών οικονομιών που αναμένουν τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.
Η φετινή συνάντηση του ΠΟΤ ήταν μείζονος σημασίας, καθώς -όπως τονίστηκε- έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να συζητήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία αλλά και να καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, και κοινά πρωτόκολλα, με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη του κλάδου, με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.