Μεταρρυθμιστικό γκάζι πατάει η κυβέρνηση βάζοντας τα θεμέλια για την μετά – covid εποχή, καθώς το οικονομικό χάσμα που «γέννησε» η πανδημία είναι απαραίτητο να γεφυρωθεί από νέες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στη χώρα και θα σπάσουν το φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα χθες από την Αστυπάλαια για τις πράσινες επενδύσεις που θα αποτελέσουν «οδηγό» και για άλλες περιοχές αλλά και για την ασφάλεια του τουρισμού στη χώρα μας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Με φόντο το «νησί της Πεταλούδας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει η πράσινη ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε περιοχές που εξαρτώνται από τη βαριά μας βιομηχανία. «Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Πράσινο» μοντέλο και για άλλα νησιά
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά τα νησιά που θα «υιοθετήσουν» το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης– πιθανότατα το επόμενο μετά την Αστυπάλαια – θα είναι η Χάλκη. Είναι μάλιστα πιθανό οι παρεμβάσεις να μην αφορούν μόνο την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή άλλες μορφές πράσινης ενέργειας, καθώς το project της «πράσινης μετάβασης» προβλέπεται ως ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βασικά σημεία του έργου
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια, μέχρι το 2030 δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το συγκεκριμένο νησί θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή γι’ αυτή την ενεργειακή μετάβαση.
Βασικά σημεία του έργου είναι η αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και η συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού, όπως επίσης και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βασικό στόχο την οριστική απεξάρτηση του νησιού από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2026.
Ως προς τον άξονα της ηλεκτροκίνησης, σημειώνεται ότι προβλέπονται γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τους κατοίκους, ενώ το πρόγραμμα καλύπτει και την εγκατάσταση σημείωση φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις (σ.σ.: έχουν ήδη παραδοθεί οι πρώτοι 12 φορτιστές).
Θωρακισμένη η Ελλάδα με την ασπίδα του εμβολιασμού
«Η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι, θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού και οπλισμένη με το δόρυ του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας, «Πελοπόννησος», με αφορμή το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργανώνει η εφημερίδα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από σήμερα έως και το Σάββατο.
Μάλιστα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι από τις έξι χώρες που πρώτες έθεσαν σε εφαρμογή το πιστοποιητικό, που επιτρέπει την επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομίας μας».
«Λίφτινγκ» στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας
Τέλος, δίνοντας έμφαση στα αναπτυξιακά έργα και την επόμενη μέρα της πανδημίας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στις 19.30 σε εκδήλωση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας, έργο που έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.