Σκληρές ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ως προς την είσοδο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα, κύριοι συνάδελφοι, να μπαίνετε έτσι. Πού το βρήκατε αυτό ως δικαίωμά σας να ανησυχείτε και οι ανησυχούντες να μπαίνουν. Ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις εκδηλώσεις, εσείς δεν είστε τέτοιοι. Είστε σοβαροί άνθρωπο» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και συνέχισε με τα εξής:
«Αφήστε τα τώρα αυτά, «είναι απαράδεκτο». Είστε σοβαροί άνθρωποι. Άρα, τι πάει να πει «ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε». Που μπήκατε; Είστε Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας. Άρα, στους χώρους όπου καταστρέφονταν πίνακες ανεκτίμητης αξίας, η περιουσία του πανεπιστημίου, στις «κινητοποιήσεις» του 2011 στους χώρους αυτούς, σωστά ο Πρύτανης, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων – ούτε του υποδείξαμε κάτι – πήρε τα μέτρα που πήρε».
Ο Υπουργός Παιδείας στην αρχή της ομιλίας του τοποθετήθηκε για την είσοδο των Βουλευτών χωρίς να πει ονόματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μου διαμαρτυρήθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ χθες ότι έγινε με πρωτοβουλία, με συμμετοχή –δεν το συγκράτησα και δεν νομίζω ότι έχει και σημασία- συναδέλφων μας και από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, μια παραβίαση του χώρου της πρυτανείας του πανεπιστήμιου στην Πανεπιστημίου.
Ισχυρίζεται, λέει και μου ξεκαθάρισε -και τον πιστεύουμε και μάλιστα έχουμε πει ότι όλα αυτά τα θέματα και της ασφάλειας και της καθαριότητας, είναι θέματα που εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και κάθε πανεπιστήμιο, κάθε Τ.Ε.Ι. κάθε ίδρυμα, δηλαδή, κάθε Α.Ε.Ι., θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει- ότι δεν αφορά το campus του πανεπιστημίου, τους χώρους της εκπαίδευσης, της διδασκαλίας, της επιστημονικής δραστηριότητας, αλλά αφορά το χώρο της πρυτανείας, δηλαδή του διοικητηρίου του πανεπιστημίου, του πνεύμονα του πανεπιστημίου και ότι εκεί έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου, προφανώς, για τους τρίτους, για αυτούς οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν το κτίριο. Σε ποιο χώρο δεν γίνεται αυτό; Όπως χαρακτηριστικά μου είπε, «μπορώ να μπω εγώ στα γραφεία του κόμματός σας, αν δεν πω ποιος είμαι; Δεν μπορούν να μου ζητήσουν άδεια; Θα μου ζητήσουν άδεια και πρέπει να τη δώσω, πρέπει να δώσω τα στοιχεία μου. Δεν είναι δυνατόν».
Για τα όσα είπε ο Υπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε η κα Φωτίου που ήταν ανάμεσα στους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εισήλθαν στο ΕΚΠΑ η οποία και ζήτησε χρόνο για να παρουσιάσει τα γεγονότα. Η κα Φωτίου δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της επισκέφτηκαν το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ «ζητώντας να δούμε τον Πρύτανη, διότι ανησυχούμε πάρα πολύ για τα όσα συμβαίνουν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, κλειδώνονται μέσα, άμα τη εισόδω των και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους. Γι’ αυτό το λόγο επισκέφθηκε η ΑΔΕΔΥ και η Επιθεώρηση Εργασίας επίσης, χθες το ΕΚΠΑ. Έχω να πω ότι εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ» δήλωσε μεταξύ των άλλων.
Η κα Φωτίου συνέχισε αναφέροντας ότι τους έκλεισαν ραντεβού για συνάντηση με τον Πρύτανη την επόμενη στις 2 η ώρα το μεσημέρι και το οποίο το αποδέχθηκαν. «Στις 4 η ώρα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ βγήκε στα κανάλια γι’ αυτό και υπάρχουν τα τεκμήρια ευτυχώς και μας κατηγόρησε για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία. Θέλω εδώ να δηλώσω ότι αυτές οι εκφράσεις από πρύτανη ελληνικού πανεπιστημίου προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς σε όλη τη δημοκρατική πορεία της χώρας, παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς από εμάς να θυμάται. Ένα, δύο, εμείς σεβόμαστε το πανεπιστημιακό θεσμό όχι τον κ. Φορτσάκη. Με αυτή την έννοια επιθυμούμε να συνεχίσουμε την ιστορία του διαλόγου εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγγνώμη και αποσύρει τις καταγγελίες και δεν θα επιχειρήσει να εισάγει εντός των ιδρυμάτων την πολιτική όξυνση που η συγκυβέρνηση δημιουργεί μέσα στη Βουλή. Γιατί αυτό θα ήταν το χειρότερο που μπορούσε ποτέ να κάνει πρύτανης εντός των ελληνικών πανεπιστημίων».
Ο κ. Μαντάς του ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του δήλωσε ότι « δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριζόμαστε ότι προκαλούμε πολιτειακή ανωμαλία και φερόμαστε αντισυνταγματικά διότι κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε καμία πόρτα σπρώξαμε να γκρεμίσουμε ή δεν ξέρω τι, πάρα πολύ ήπια και ήρεμα μάλιστα συζητήσαμε με τον κ. αντιπρύτανη περί τη μιάμιση ώρα. Ζητήσαμε να τον συναντήσουμε όταν άνοιξε η πόρτα, γι’ αυτό μας κατηγορεί ο κ. Φορτσάκης, ότι λέει μπήκε ο κόσμος μέσα. Μα ο κόσμος που μπήκε ήταν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο κεντρικό κτίριο και τους οποίους θέλω πραγματικά και κάνω έκκληση στον Υπουργό να τους ακούσει, να του πούνε τι συγκεκριμένα συμβαίνει με αυτό το καινούργιο καθεστώς, λέγοντας το εξής. Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως σηκώθηκαν πάρα πολύ οι τόνοι εναντίον μας σε σχέση με τη φύλαξη και δεν σηκώθηκαν καθόλου οι τόνοι και από τα ΜΜΕ και από συναδέλφους κλπ, όταν κατηγορούμαστε και θέλουμε πράγματι να μας προστατεύσει και η Βουλή και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τέτοια πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί σε περίοδο δημοκρατίας. Δεν έχουν ξαναειπωθεί τέτοια πράγματα. Μας ξέρετε όλους, ούτε κουκούλες είχαμε ούτε τίποτα, πήγαμε με το πρόσωπό μας, με την άποψή μας να βοηθήσουμε να συμβάλλουμε στη λύση ενός προβλήματος. Ευχαριστώ».
Ο έτερος των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλεξόπουλος που επισκέφτηκε το ΕΚΠΑ με τη σειρά του εξέφρασε τη θλίψη, την οργή και την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε και ενεργεί ο συγκεκριμένος πρύτανης. «Προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν με καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο» δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος.
Ο κ. Κουράκης στη δικιά του τοποθέτηση επεσήμανε ότι «αν ο Υπουργός πραγματικά, θεωρούσε ότι το θέμα είναι μείζον θα μπορούσε να βγάλει μια ανακοίνωση, και να μην εκμεταλλευθεί την παρουσία ενός πολύ μεγάλου σώματος του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, για την επίθεση που εξαπολύει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολύ φοβάμαι ότι ο συγκεκριμένος Πρύτανης, πυροδοτεί ένα κλίμα αντίστοιχο με την ατμόσφαιρα η οποία δημιουργήθηκε».
Ο κ. Κουράκης μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «είναι αδιανόητο σε πανεπιστημιακούς μάλιστα και ειδικότερα σε Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να μην μπορούν να επισκέπτονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκφράζοντας την αγωνία του».